Volkorenbrood Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit brood is het populairst (en ook meteen de gezondste optie)

Van 16 tot 22 januari is het de ‘Week van het brood’. Dit keer vraagt de bakkerssector aandacht voor het belang van het eten van volkorenbrood. Deze broodsoort kent vele gezondheidsvoordelen en is erg populair onder de consumenten.

Linda van Zonsbeek, voedingsdeskundige bij het Nederlands Bakkerij Centrum, vertelt aan het AD dat het eten van volkorenproducten goed is voor de gezondheid.

Gezondheidsvoordelen van volkoren brood

“Volkorenbrood is gemaakt met honderd procent volkorenmeel. Dit is meel waarbij de hele graankorrel vermalen wordt,” legt Linda uit. “Bij witbrood wordt dit meel gezeefd. De meelkern die dan overblijft, vormt de bloem voor witbrood. Bruinbrood is een mix van meel en bloem. Het is sinds kort ook overal verplicht bij broden te vermelden of deze wit, bruin of volkoren zijn, ook bij meergranenbroden.”

Een volkorenbrood bestaat uit hele graankorrels. Hierdoor krijg je meer voedingsstoffen en vezels binnen, aldus Van Zonsbeek. “Daarnaast zorgt het eten van voldoende volkorenproducten voor een lager risico op ziektes als diabetes type 2, hart- en vaatziekten en darmkanker. Ook zorgt de hoge hoeveelheid vezels voor een goede stoelgang en een verzadigd gevoel.”

Uit cijfers van het Nederlands Bakkerij Centrum blijkt dat 88 procent van de consumenten weet dat volkorenbrood gezond is, maar ondanks dit besef eet maar 47 procent ook echt volkorenbrood. “Het zou kunnen zijn dat de consument nog in fabels gelooft zoals dat koolhydraten slecht zijn of dat brood dik maakt.”

Populairste brood

Ondanks dat deze broodsoort dus nog niet door iedereen wordt gegeten, is het wel populair onder de consumenten. Zo stond volkoren brood in 2022 voor het derde jaar op rij op de eerste plek als populairste broodsoort. In Nederland eten we per persoon 45,1 kilogram brood en ongeveer de helft van al dit brood is volkorenbrood. Op nummer twee staat meergranenbrood met 28 procent en daarna komt witbrood met 18 procent.

Maureen Jacobs, eigenaresse van Bakker Allard, vertelt aan het AD dat de populariteit ook terug te zien is in de vraag naar volkoren. “Onze klanten lijken zich bewuster te zijn van de noodzaak van volkoren. Ik spreek regelmatig mensen die bijvoorbeeld willen overstappen van bruin naar volkorenbrood.”

Zelf een volkorenbrood bakken

Ben je van plan om thuis een volkorenbrood te bakken? Hiljo Hillebrand, meester boulanger en auteur van de Broodbijbel vertelt aan het AD een aantal handige tips. Zo is het belangrijk om je brood te laten rijzen in een warme en vochtige ruimte. “24 tot 28 graden Celsius is perfect. Rijzen geeft smaak, stabiliteit aan het deeg en luchtigheid. Voor een mooi luchtig brood moet je het soms wel drie keer opnieuw vouwen en weer laten rijzen. Dit kost veel tijd, maar een goed brood bakken kost nou eenmaal tijd.”

Stort je brood bij het bakken in elkaar? “Dat ligt aan de kwaliteit van het meel of de bloem,” legt Hillebrand uit. “Ga naar een bakker of molenaar voor goed bloem en meel. Bij supermarktproducten is het niet altijd duidelijk wat de kwaliteit is en voor welke toepassing het geschikt is. Een bakker of molenaar weet dat wel.” Lukt het niet in een keer? Dan is het gezegde: oefening baart kunst. “Een bakker gaat er niet voor niets jaren voor naar school, dus verwacht niet na één keer proberen het perfecte brood te bakken. Maar als je eenmaal begint met bakken, dan werkt het verslavend,” aldus Hillebrand.

Bron | AD

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden