Margriet logo
Tanden uitvallen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Dit betekent het volgens een expert als je droomt dat je tanden uitvallen

Geschrokken wakker worden in de nacht, omdat je denkt dat je tanden zijn uitgevallen. Herkenbaar? Droomexpert Ilse van der Jagt legt uit wat deze droom betekent.

“Vroeger droomde ik regelmatig dat al mijn tanden uit mijn mond waren gevallen of afgebrokkeld. Ik schrok er soms letterlijk wakker van en voelde dan met mijn tong of ze er nog allemaal inzaten,” begint Van der Jagt. Dromen over het verliezen van je tanden is een vaker voorkomend dromenthema. Volgens een onderzoek uit het wetenschappelijk tijdschrift Frontiers in Psychology, droomt 39 procent van de mensen weleens dat hun tanden uitvallen.

Letterlijke betekenis

Om de betekenis van dit soort dromen te achterhalen raadt Ann Faraday, de schrijfster van het boek Het spel van onze dromen, ons aan eerst te controleren of er echt niets aan de hand is met ons gebit. Van der Jagt: “Onze dromende geest is namelijk in staat om onbewuste signalen over de toestand van ons gebit op te pikken en deze via dromen onder onze aandacht te brengen. Misschien heb je inderdaad wel een gaatje. Best bijzonder, nietwaar?”

Symbolische betekenis

Als er niets aan de hand is met je gebit dan raadt Van der Jagt als vervolgstap aan om na te gaan wat tanden voor je betekenen. “Staan ze bijvoorbeeld voor ons uiterlijk/imago? Goede en mooie tanden worden bijvoorbeeld vaak geassocieerd met dat je er mooi uitziet. Maar het kan ook staan voor macht of agressie. Het gezegde : ‘Van je afbijten’ sluit daar goed bij aan. Of je droom staat voor vastberadenheid: ‘Ergens je tanden in zetten’.”

Als we dit voor onszelf helder hebben, dan is een volgende stap om te kijken of er een situatie in ons leven is die ons het gevoel geeft ‘tandeloos’ te zijn. Van der Jagt: “Een voorbeeld hiervan kan zijn dat je bang bent om ouder te worden of je bent bang om iets of iemand te verliezen. De kans is groot dat onze droom over het verlies van onze tanden daar aandacht voor vraagt. Wat staat je in die situatie te doen? Als ik nu terugkijk, denk ik dat ik me in de tijd dat ik dat droomde vaak onzeker over mezelf voelde. En in sommige situaties mocht ik letterlijk wel wat meer ‘haar op mij tanden hebben’.”

Meer weten over de betekenis van je dromen? Neem dan eens een kijkje op het Instagram-account van Ilse van der Jagt: @dromencoach. Droom je weleens dat je naakt bent? In dit artikel lees je welke betekenis deze droom heeft: Dit betekent het volgens een expert als je naakt bent in je droom

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden