Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Dít betekent het als je verwarming een tikkend geluid maakt

verwarming-tikkend-geluid.jpg

In de winter staat de centrale verwarming in huis vaak aan. Dan kan het wel eens voorkomen dat je een raar, tikkend geluid hoort. Waar komt dit geluid vandaan en duidt het op iets gevaarlijks? Wij leggen het aan je uit.

Hoewel het geluid storend kan zijn, vormt het geen gevaar voor je centrale verwarming.

Opgezet metaal

Je hoort het tikkende geluid vooral tijdens het opwarmen van de radiatoren en de verwarmingsbuizen. Als het metaal hierin warm wordt, zet het uit, waardoor het gaat ‘knellen’. Precies dát zorgt voor het tikkende geluid. Dit gebeurt vooral waar de buizen nauwer zijn, bijvoorbeeld op plekken waar ze met beugels aan de muur of vloer zijn bevestigd.

Wat kun je eraan doen?

Het kan helpen om de beugels van de buizen ten opzichte van de muur ruimer af te stellen. Hiermee geeft je de buizen meer ruimte om uit te zetten. Ook kun je kijken of het lukt om de ruimte eromheen groter te maken. Zorg ervoor dat de buizen als het ware ‘vrij’ komen van de muur. Helpt dit niet? Dan kun je de ketel dusdanig (laten) afstellen dat het verwarmen geleidelijker gebeurt, waardoor het metaal langzamer uitzet. Hiervoor kun je het wel het best een erkende cv-installateur inschakelen.

Luchtbellen

Een andere mogelijke reden voor het getik van je verwarming is dat er lucht in de buizen zit. Hierdoor ontstaan er luchtbellen die behalve voor dat tikkende geluid, er óók voor kunnen zorgen dat de verwarming minder goed opwarmt. Gelukkig verhelp je dit probleem eenvoudig door je verwarming te ontluchten. In deze video van Eigen huis & tuin kun je zien hoe dit werkt:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | VT Wonen
Foto | iStock

Ook interessant