null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít betekent dat percentage ‘kans op neerslag’ in je weer-app echt

In Nederland kan het nog wel eens met bakken uit de hemel komen. Niet gek dat we daarom bijna allemaal wel een weer-app op onze telefoon hebben, om regelmatig te checken of we het droog houden. Soms staat er tot wel 80 of 90 procent neerslagkans, terwijl het buiten hartstikke droog is. Wat is dan de betekenis van dat percentage 'kans op neerslag’ in je weer-app?

We leggen je uit waar je op moet letten.

Dít is de betekenis van het percentage ‘kans op neerslag’ in je weer-app

Als er staat dat er 60 procent kans is op neerslag in je app, betekent dat dan dat er 40 procent kans is dat je het toch droog houdt? Of dat het 60 procent van de tijd regent? Blijkbaar hoef je bij een hoge neerslagkans je plannen buiten helemaal niet te cancelen, want zo werkt dat percentage met kans op neerslag in je weer-app helemaal niet. Het Instagramaccount The Thinkfluencer legt het uit met het volgende voorbeeld:

“Wat '60% kans op neerslag' betekent is: Als jij 100 dagen lang op dezelfde willekeurige plek in Nederland gaat staan; dan zul je op 60 van die dagen een vorm van neerslag ervaren. Dit hoeft niet overdag te zijn; het kan ook 's nachts. En het hoeft ook niet veel te zijn, als het maar meer is dan een glas water per vierkante meter in 24 uur.” Je hoeft je plannen dus helemaal niet af te zeggen als er een hoog neerslagpercentage voorspeld is.

Niet te veel waarde hechten aan plaatselijke voorspellingen

In weer-apps kun je vaak heel nauwkeurig op jouw locatie het weerbericht bekijken, toch moet je volgens Peter Siegmund, onderzoeker klimaatadvies bij het KNM, niet te veel waarde hechten aan die plaatselijke voorspellingen. Aan de Quest legt Siegmund uit dat de temperatuur lokaal wel vrij goed zal kloppen, maar dat de neerslagverwachting moeilijker te bepalen is op een kleine schaal. Het is vaak wel duidelijk dat er een bui aankomt, maar waar die precies zal vallen dat is lastig in te schatten.

Lees ook: Aha: dít is waarom we zo graag over het weer praten

Verschil tussen een bui en regen

Mocht het ineens met bakken uit de hemel komen, dan krijg je van de meeste weer-apps gelukkig wel een inschatting van hoe lang het ongeveer zal regenen. Daarbij is er onderscheid te maken tussen buien en regen. Een weer-app zal de term bui gebruiken als de neerslag minder dan een uur duurt. Als het langer nat blijft, dan wordt de neerslag regen genoemd.

Bron | Marie Claire, Quest, Instagram

Beeld | Getty Images

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden