Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Dít betekenen die halve maantjes op je nagels

halve-maantjes.jpg

Heb je je weleens afgevraagd wat die halve maantjes aan de basis van je nagels betekenen? Ze kunnen je van alles over je gezondheid vertellen. Maar wat precies?

De halve maantjes op je nagels worden ook wel ‘lunula’s’ genoemd en horen bij het stukje nagel dat onder de huid zit.

Gezonde halve maantjes

Als het goed is, neemt het halve maantje ongeveer een vijfde van je nagel in beslag en heeft het een ivoorachtige kleur. Hoe lichter de tint, hoe beter. Heb je een half maantje op alle tien de nagels? Dan is je hartfunctie gezond en heb je een stabiele bloedsomloop.

Driehoekige halve maantjes

Hebben de halve maantjes opeens een driehoekige vorm gekregen? Dan is het tijd om je goed te ontspannen. Driehoekige lunula’s zijn vaak het gevolg van stress.

Grote halve maantjes

Wanneer je hart te snel pompt, kunnen er grote halve maantjes ontstaan. Dit wijst vaak op een hoge bloeddruk.

Kleine halve maantjes

Kleine lunula’s duiden eerder op bloedarmoede of ondervoeding. Een trage stofwisseling of verstopping kunnen ook de oorzaak zijn.

Blauwe halve maantjes

Wanneer je lunula’s een blauwe waas hebben, raadpleeg dan een dokter. De blauwe tint kan betekenen dat je lijdt aan diabetes.

Rode halve maantjes

Een rode kleur kan bij sommige mensen wijzen op een hart- of vaatziekte. Het is in dat geval aan te raden om de huisarts te raadplegen.

Geen halve maantjes

Heb je helemaal geen halve maantjes op je nagels? Hoewel dit niet altijd iets hoeft te betekenen, wijst het in sommige gevallen op een lage bloeddruk, een bloedsomloopstoornis of een zwak hart.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Libelle.be
Foto | iStock

Ook interessant