null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit betekenen de 7 meest voorkomende dromen

Een ravijn in storten, kunnen vliegen als een vogel, tevergeefs rennen om je vliegtuig te halen… Droomdeskundige Bas Klinkhamer legt uit wat onze dromen betekenen.

Dit zijn de 7 meest voorkomende dromen:

1. Vallen

Een ravijn in storten of van een flatgebouw vallen. De valdroom symboliseert overgave. Er is iets nieuws in je leven waar je in wilt duiken, ook al weet je niet wat het je gaat brengen. Dat kan een relatie zijn, maar ook een nieuwe hobby. Een valdroom zegt eigenlijk: laat los, stort je in het diepe, het komt goed.

2. Vliegen

Vliegdromen laten zien dat je vrijer bent dan je denkt. Het is nuttig om te bekijken uit wat voor situatie je wegvliegt. Vaak is dat een situatie uit je dagelijks leven waarin je je gevangen voelt.

3. Verdwalen

Je gaat ergens naartoe, maar onderweg vallen mensen je lastig of krijg je pech. Het lukt je niet om bij je bestemming te komen. De droom toont dat je niet bereikt wat je eigenlijk wilt bereiken. Vraag je eens af wat je belemmert in het bereiken van je doelen. Word je te veel afgeleid? Ben je te perfectionistisch?

Lees ook: Katten dromen ook, maar waarover?

4. Naakt zijn

Bloot zijn wijst erop dat je het moeilijk vindt om je kwetsbaar op te stellen. De droom zegt eigenlijk: wees wat opener naar de buitenwereld. Het kan echter ook betekenen dat je jezelf wat meer moet beschermen.

5. Tanden (of haren) verliezen

De droom is een aanwijzing dat je energieniveau flink aan het dalen is. Dat je niet meer de kracht hebt om je tanden ergens in te zetten. De droom komt vaker voor bij mensen die overwerkt zijn. Zie hem dus als aanleiding om beter voor jezelf te zorgen.

6. Examen

Je moet nog steeds dat ene vak herkansen. Je komt te laat op het examen of kunt de letters van je toets niet lezen. De examendroom wijst erop dat je het gevoel hebt dat je voor een beslissende test staat. Vraag je eens af voor welke test je meent te staan in het leven. Waar zie je tegenop? En waar ben je onzeker over?

7. Seks

Seksdromen gaan vaak over intimiteit en contact. Het betekent dat je meer (vriendschappelijk) contact met iemand zou willen. Ook symboliseren ze levenslust of een verlangen naar meer erotiek in je leven.

Tekst | Otje van der Lelij

Beeld | iStock

null Beeld

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2020-02. Je kunt deze editie nabestellen via Magazine.nl.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in opmargriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden