Margriet logo
Dít zijn de gemiddelde kosten van een crematie  Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit betaal je gemiddeld voor een crematie

Alles wordt duurder, ook crematies. De gestegen energieprijzen spelen hierbij een rol, maar ook voor de koffie en cake betaal je meer. Wat kost een uitvaart nu gemiddeld? We zetten het op een rij.

Laten we vooropstellen dat de prijzen voor een crematie helemaal afhankelijk zijn van de wensen die de nabestaanden hebben bij de uitvaart. De hieronder genoemde prijzen zijn dan ook gemiddelden.

Crematie is duurder

Dat de kosten voor een crematie oplopen als de energieprijzen stijgen, is niet zo gek. Er moet flink wat gas gebruikt worden om de oven te verwarmen. Veronique Klaassen, directeur uitvaartverzorging van DELA vertelt aan NU.nl dat er voor een crematie zo’n 65 kubieke meter gas gebruikt wordt. Niet alleen de gestegen gasprijs maakt dat een gemiddelde crematie zestig tot honderd euro duurder is geworden. Er spelen meer factoren een rol, zoals de gestegen prijs van voedingsmiddelen. Ook de koffie en cake zijn duurder geworden.

Wat kost een crematie?

Bij het analyseren van de kosten, is het goed om te weten dat een uitvaart en crematie twee verschillende dingen zijn. Je kunt kiezen voor een crematie zonder ceremonie, dan ben je volgens Klaassen ongeveer € 925 euro kwijt. Met een ceremonie liggen die kosten al snel een flink stuk hoger. DELA geeft op haar website aan dat een gemiddelde uitvaart met crematie € 7.500 kost. Monuta, een andere uitvaartverzorger, stelt op de site dat deze kosten tussen de € 7.000 en € 11.000 liggen.

Bij een uitvaart komen allerlei kosten kijken. Zo heb je de vaste kosten die altijd gerekend worden. Hieronder vallen onder andere de begeleiding door lokale uitvaartverzorgers, de administratieve en wettelijke afhandeling, een kist, de asbestemming en de crematie. Daarbij zijn er ook nog aanvullende kosten, die je volgens DELA helemaal naar eigen wens kunt invullen. Hierbij kun je denken aan een rouwkaart of overlijdensadvertentie, de verzorging en opbaring, het rouwvervoer, de consumpties na de dienst en de rouwbloemen. Wat ook meespeelt is de dag waarop de crematie plaatsvindt. In het weekend zijn veel kosten hoger dan doordeweeks.

Begrafenis duurder dan crematie

Naast een crematie kun je ook kiezen voor een begrafenis. Deze kosten liggen vaak nog wat hoger, geeft DELA aan. Met name doordat je hierbij ook te maken hebt met grafkosten, een grafsteen en in de meeste gevallen een luxere kist. De uitvaartverzorger geeft aan dat een gemiddelde begrafenis bij hen € 9.500 kost. Maar ook hier is veel afhankelijk van de wensen van jou en je nabestaanden. Daarbij kunnen de grafkosten ook enorm verschillen per regio. Waar ze in de ene gemeente of provincie maar € 800 zijn, kunnen deze oplopen tot € 7.000. Gemiddeld gaat het om een kostenpost van € 1.700.

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden