Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Dit apparaat in huis staat op nummer 1 als het gaat om brandgevaar

brand.jpg

Een gewaarschuwd mens telt voor twee: er is een bepaald elektrisch apparaat in huis dat met stip bovenaan staat wat betreft brandgevaar. Gelukkig kun je het nodige doen om het risico daarop te verkleinen. Maar om welk apparaat gaat het?

Volgens de Consumentenbond steekt deze machine er met kop en schouders bovenuit als het gaat om het risico op brand. Ze hebben het hierbij over de wasdroger. De combinatie van warme, droge lucht met stof en pluisjes kan voor gevaarlijke situaties zorgen. 

Waardoor ontstaat brand in een droger?

Volgens de consumentenorganisatie ontstaat brand door het stof in het apparaat. Dat kan vlam vatten als er sprake is van een gloeiend verwarmingselement, een defecte motor of vonkende contacten (als er metalen onderdeeltjes van je kledingstuk tegen elkaar komen). De droger kan trouwens ook oververhit raken als hij zijn warmte niet kwijt kan, zodra filters of de afvoerslang verstopt zijn of als de afvoer voor warme lucht is geblokkeerd. Ook zouden de stroomkabels oververhit kunnen raken, bijvoorbeeld als die zijn opgerold in een haspel.

Wat kun je doen om brandgevaar te verkleinen?

De Cosumentenbond geeft ook een aantal tips om het risico op brand door je wasdroger te verkleinen. Dat begint bij de standplek van de machine: zorg dat het apparaat vrij staat en zijn warmte goed kwijt kan. Bedek nooit de roosters voor lucht aan- en afvoer en zorg dat de luchtafvoerslang vrij ligt. Daarnaast doe je er goed aan het apparaat op een geaard wandstopcontact aan te sluiten en geen stekkerdoos of haspel te gebruiken. Ook verstandig: plaats een rookmelder in de ruimte waar de droger staat.

Dit kun je beter niet in de droger doen

  • Textiel en producten die met industriële chemicaliën zijn gereinigd (dat gebeurt bijvoorbeeld in een stomerij) of die (schuim)rubber bevatten; het elastische materiaal kan het apparaat beschadigen.
  • Kledingstukken of producten met vullingen die eruit kunnen vallen.
  • Textiel dat met oplosmiddelen in contact is geweest, denk bijvoorbeeld aan nagellakremover, vlekkenmiddel of wasbenzine.

Zo houd je de machine schoon

Daarnaast is het aan te raden de machine met regelmaat te onderhouden én geregeld een schoonmaakbeurt te geven. Dat klinkt misschien gek voor een apparaat waar schone kleding in gaat, maar toch is het verstandig. In dit stappenplan van een huishoudexpert lees je precies hoe je dat aanpakt en hoe vaak het nodig is.

 En dan nog even dit

  • Verwijder spullen uit de zakken van je kleding.
  • Een beetje een dooddoener, maar wel degelijk goed om te doen: gebruik wasverzachters en andere middelen volgens de aanwijzing van de wasmachine- en drogerfabrikant.
  • Is de was droog? Zet de droger meteen uit zodra je de spullen eruit gaat halen.

Beeld | iStock

Lees ook

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant