Grafsteen met rode bloemen op begraafplaats Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dít alternatief na verlopen grafrechten kende je wellicht nog niet

Wanneer iemand overlijdt en wordt begraven, krijg je een graf op een begraafplaats voor een bepaalde periode. Vaak zo’n tien tot twintig jaar, maar wat gebeurt er als die periode voorbij is?

Grafrecht is het vastleggen van begraving. Dat houdt in dat iemand een bepaalde tijd ergens begraven ligt. Na die periode kan er door nabestaanden worden besloten of het grafrecht wordt verlengd of niet.

Grafrechten verlengen

In Nederland vraagt elke gemeente een ander bedrag voor grafrechten. Ook per graf kan het tarief verschillen. Een nabestaande heeft altijd minimaal tien jaar grafrecht. In die tien jaar mag het lichaam niet worden opgegraven, tenzij anders bepaald. Hierna kunnen de rechten weer voor een bepaalde periode worden vastgelegd. De kosten per begraafplaats kunnen enorm verschillen, maar de gemiddelde kosten voor het verlengen van de grafrechten voor tien jaar liggen rond de 1900 en 2000 euro. Hierbij zitten dan ook de onderhoudskosten en overige kosten. Als je kiest voor een ‘bijzondere begraafplaats’, die meestal wordt onderhouden door een geloofsgemeenschap, liggen de kosten vaak iets lager.

Zodra de grafrechten zijn verlopen kan het graf geruimd worden. Als de nabestaanden niets doen, zijn zij alle rechten kwijt en kan de begraafplaats zelf bepalen wat er gebeurt. De overgebleven resten kunnen dan worden opgegraven en op een andere plek worden begraven, waarbij de grafsteen wordt verwijderd van de begraafplaats. Daarnaast kan het zijn dat de resten op dezelfde plek blijven, maar dieper worden begraven. Er komt dan iemand boven te liggen en de grafrechten gaan dan naar de nabestaanden van die persoon.

Andere optie

Er zijn ook nog andere opties waarvan je misschien niet op de hoogte bent. Zo kunnen de resten op een andere locatie worden herbegraven. De tweede optie is dat je het graf na het verlopen van de grafrechten laat ruimen. Dan worden de resten opgegraven en in een kleiner kistje gestopt. Ook kun je zelf een kistje kopen waar vervolgens de stoffelijke resten in worden bewaard. Deze kun je dan bij een crematorium alsnog laten cremeren om de as vervolgens in een urn mee naar huis te nemen of ergens uit te strooien.

Bron | Libelle, Uitvaartpolis-online

Sanne van der LindenGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden