Dieuwertje Blok  Beeld  Feriet Tunc
Beeld Feriet Tunc

Dieuwertje Blok houdt toespraak tijdens de Nationale Herdenking op de Dam

Traditiegetrouw wordt er op 4 mei, tijdens de Nationale Herdenking op de Dam een toespraak gehouden. Dit jaar zal deze gegeven worden door tv- en radiopresentatrice Dieuwertje Blok. Dat is bekend gemaakt door Wim van de Donk, de voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Wie de naam Dieuwertje Blok hoort, denkt misschien al snel aan het Sinterklaasjournaal. Dit programma presenteert ze sinds 2001 en is waar ze vooral bekend van is. Maar ze presenteerde ook verschillende andere programma’s. Daarbij geeft ze elk jaar ‘Vrijheidscolleges’ op basisscholen. Hierin wil zij ‘het belang van het maken van eigen keuzes en onafhankelijk denken beklemtonen’, aldus het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Thema van de herdenkingen, vieringen en activiteiten

Elk jaar wordt een thema gegeven aan alle herdenkingen, vieringen en andere activiteiten rondom de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Dit jaar is gekozen voor ‘Leven met Oorlog’. Het comité wil met dit thema aandacht vragen voor de impact van oorlog op individuen, families en de samenleving.

Naast Dieuwertje zijn er nog twee personen bekendgemaakt die een belangrijke rol spelen tijdens de herdenking: de Nederlandse schrijver Marcel Möring en de voormalig voorzitter van de Europese Raad en oud-premier van België Herman Van Rompuy. Möring zal in De Nieuwe Kerk in Amsterdam de 4 mei-voordracht geven. Herman van Rompuy neemt de 5 mei-lezing in Zwolle voor zijn rekening.

Boek met dagboeknotities

In september 2022 spraken we Dieuwertje Blok over haar boek Dragelijke lichtheid. Dit boek is opgebouwd rond de dagboeknotities van haar moeder Hennie Gazan, die in 2008 overleden is. De grootouders en moeder van Dieuwertje doken onder in de oorlog en overleefden dit. De rest van de familie, op één neef na, werd door de nazi’s vermoord. De dagboeknotities, die geschreven zijn tussen 1939 en 1942, had Dieuwertje tot 1993 nooit gezien. Het was een grote emotionele verrassing voor haar en haar zussen. “Ik was helemaal weg van de inhoud.”

In de notities lezen we over de impact van de oorlog op Dieuwertjes moeder. Daarover vertelt ze: “Op zich is het al ongelooflijk om opeens mee te kunnen kijken in het hoofd van je zestienjarige Joodse moeder aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. Maar zij was zich daar natuurlijk nog helemaal niet van bewust. Ze schrijft er heel luchtig over, zo van: ‘Wij mogen niet meer op een bankje in het park zitten. Belachelijk. Alsof de Duitsers daarmee de oorlog denken te winnen!’ Die lichtheid heeft ze altijd behouden. Ze verzweeg niets over de oorlog, we konden haar alles vragen en op neerslachtigheid of iets dergelijks was ze niet te betrappen. Zelfs niet rond 4 mei.”

Vrije dag op 5 mei

Eens in de vijf jaar is 5 mei een nationale vrije dag. De voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei pleit ervoor dat die datum elk jaar een officiële vrije dag is. Van de Donk geeft aan hierover in gesprek te zijn met werkgeversorganisaties en het kabinet. “Het feit dat wij in vrijheid en democratie kunnen leven met elkaar, is iets wat misschien urgenter is dan veel mensen zich realiseren.”

Bron | Nationaal Comité 4 en 5 mei, Margriet

Nynke Kooy Feriet Tunc

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden