Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Zo voorkom je dat je ziek wordt van je huisdier

huisdieren.jpg

Je bent gek op je hond of je kat, en het is natuurlijk heerlijk om met ze te knuffelen. Maar wees niet te enthousiast, want ze kunnen je behoorlijk ziek maken. Professional organizer Zamarra Kok geeft tips hoe je dit kunt voorkomen.

Afgelopen week was al in het nieuws dat het aantal zwerfkatten moet worden teruggebracht omdat we via hun poep allerlei infecties kunnen oplopen. En nu is er uit recent onderzoek naar voren gekomen dat je het kussen met je hond beter kunt laten, omdat honden een bacterie in hun speeksel hebben zitten dat diarree en buikgriep bij mensen kan veroorzaken.

Hygiëne

Maar hoe zit het sowieso met de hygiëne in huis als je een huisdier hebt. Want hoe vies wordt bijvoorbeeld je vloer als je je hond net hebt uitgelaten en hij gaat na zijn dingetjes buiten te hebben gedaan op je schone vloer zitten?

Zamarra: ,,Zolang je de vloer niet aflikt is er natuurlijk niet zo veel aan de hand. De meeste mensen trekken ook hun schoenen niet uit in huis. Je wilt niet weten wat daar allemaal onder zit. Goed stofzuigen en gladde vloeren regelmatig dweilen (gewoon met allesreiniger, Dettol is onzin) is voldoende voor een schoon huis.”

Tips

Er zijn eenvoudige hygiënische maatregelen die je kunt nemen om te voorkomen dat je ziek wordt van je (huis)dier. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu adviseert (RIVM) dit:

 • Laat een huisdier niet in je gezicht of aan wonden likken.
 • Was je handen:
 1. na het buitenspelen of tuinieren,
 2. na het schoonmaken van dierenhokken of verzorgen van (huis)dieren,
 3. voordat je eten klaarmaakt,
 4. voordat je gaat eten.
 • Houd nagels (ook van kinderen) kort.
 • Ruim hondenpoep in je huis of tuin direct op.
 • Maak dierenhokken, -kooien en kattenbakken regelmatig schoon.
 • Maak de ruimten waar je (huis)dier komt, vaker schoon.
 • Gebruik de gootsteen niet als bad voor je huisdier. Was je je (huis)dier in bad? Maak het bad daarna grondig schoon.
 • Was dierenspeelgoed regelmatig; schaf geen speelgoed aan dat je niet kunt wassen.

Ook interessant