Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Zo help je je huisdier veilig de feestdagen door

poes-kerstboom.jpg

Het einde van het jaar is in zicht. De kerstboom staat te pronken en het huis is feestelijk versierd. Heel gezellig natuurlijk, maar als er ook een lief huisdiertje rondloopt is het belangrijk om soms iets extra’s te ondernemen. De Sophia-Vereeniging geeft zes tips die ervoor zorgen dat je huisdier veilig de feestdagen doorkomt.

1. Pas op met dennennaalden

Een echte kerstboom brengt sfeer in huis en natuurlijk ook een heerlijke dennengeur. Toch moet je met een echte kerstboom extra opletten. De dennennaalden zijn giftig. Het is belangrijk dat je goed oplet dat je huisdier de naalden niet opeet. Klinkt logisch, maar zet dus niet de voer- of drinkbak van je huisdier onder de boom neer.

2. Zet de kerstboom goed vast

Veel huisdieren zien een kerstboom als dé mogelijkheid om leuk te spelen. Vooral katten kunnen de twinkelende lichtjes en de leuk rammelende hangers niet weerstaan. Wees voorbereid en zet de kerstboom goed vast. Zo voorkom je dat de boom omvalt als je huisdier zijn of haar speelse uurtje heeft. De boom zal je hier ook dankbaar voor zijn.

3. Gourmetten is giftig voor vogels

Veel Nederlanders doen met je mee tijdens de feestdagen: gezellig gourmetten. Maar als je vogels hebt, moet je hier wel extra mee uitkijken. Wanneer de anti-aanbaklaag (teflon) erg heet wordt, komt er een damp vrij die giftig is voor vogels. Deze damp beschadigt de longen, wat acute en ernstige benauwdheid tot gevolg heeft. Vogels die teflondamp binnenkrijgen, sterven meestal direct. Medische hulp is altijd te laat. Gelukkig kun je dit voorkomen door niet te gourmetten in dezelfde ruimte als je vogels.

4. Een veilige jaarwisseling

Vuurwerk en knallen horen bij oud en nieuw. Helaas zijn de meeste huisdieren hier niet blij mee. Het knallende vuurwerk maakt veel huisdieren bang. Is je huisdier hier érg bang voor? Probeer dan een vuurwerktraining met behulp van cd’s. Wees daarnaast altijd terughoudend met kalmerende medicijnen. Vaak is het dier verdoofd, maar blijft het gehoor hetzelfde. Dit betekent dat het dier nog steeds angstig is, maar zich alleen minder goed kan uiten.

5. Kaarsen en champagne

Champagne is hét drankje voor tijdens de jaarwisseling. Maar bedenk bij het knallen van de kurken dat je huisdier hiervan kan schrikken. Bovendien willen honden zich weleens te buiten gaan aan champagnekurken, met ernstige verstopping tot gevolg. Pas ook goed op met kaarsen. Zet deze op veilige hoogte neer zodat huisdieren zich er niet aan kunnen branden.

6. Chocoladefan? Let dan extra op

Chocolade is in de feestmaand vaak volop aanwezig. Leuk als kerstkransje in de boom of als traktatie op tafel. Voor dieren is chocolade minder feestelijk. Zo kan een kleine hoeveelheid al tot vergiftiging leiden en een flinke portie tot overlijden. Het stofje theobromine in chocolade is hiervan de oorzaak. Hoe herken je een chocoladevergiftiging? Enkele symptomen zijn braken, diarree, veel drinken en plassen, hyperactiviteit, een snelle hartslag, toevallen of zelfs een coma. Vermoed je dat je huisdier chocola heeft binnengekregen? Schakel dan altijd direct een dierenarts in!

Bron | De Sophia-Vereeniging
Beeld | iStock

Ook leuk om te lezen

Bekijk ook

Met deze vijf planten in huis schijn je beter te slapen. In dit filmpje wordt uitgelegd hoe dat precies zit.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant