Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Zeven dingen die je doet waar je kat stiekem een hekel aan heeft

boekkat1.jpg

Katten. Ze moeten wel héél veel van ons houden. Want kennelijk doen wij vaak dingen met onze kat waar hij helemaal niet gelukkig of gezond van wordt! Melk geven, bijvoorbeeld. Herken jij deze zeven foutjes? 

1. Je kat vasthouden alsof hij een baby is

Over het algemeen vinden katten het fijn om in je schoot te liggen, of opgepakt en geknuffeld te worden als ze je lang niet gezien hebben. Maar ze háten het als je ze beetpakt alsof ze een baby zijn. Volgens indy100.com voelen katten zich kwetsbaarder als je ze oppakt, liever hebben ze hun pootjes weer op de grond. Door ze vervolgens te wiegen alsof ze een baby zijn, voelen ze zich nóg onzekerder. Het ziet er misschien schattig uit (en het is misschien best grappig), maar het is niet hun favoriete knuffelhouding. Houd daar de volgende keer dus rekening mee als je je weer geroepen voelt om met hem te kroelen – doe het bijvoorbeeld maar een paar seconden.

2. Je kat continu fotograferen

Je wilt misschien niets liever dan je schattige huisvriend eeuwig vastleggen en met iedereen delen. Maar eigenlijk houden katten er helemaal niet van om continu die camera in hun snoet te hebben. Ze vinden het nóg vervelender als je de flitser gebruikt. Zet die dus liever uit.

3. Je kat aanstaren

We kunnen het ons het bijna niet voorstellen, want onze kat kijkt altijd poeslief terug als wij hem diep in de ogen staren. Maar volgens de website Feline Forever beschouwen katten dat gestaar,  net als de meeste andere dieren, als dominant gedrag. Ontwijk je zijn blik, dan zal hij denken dat hij de dominante van jullie twee is. Maar als je naar hem blijft staren, zal hij dat van nature zien als agressief gedrag en zich mogelijk zelfs voorbereiden om je een mep te verkopen. Knippert je kat echter met zijn oogjes of knipoogt hij naar je? Dan is dat weer een teken van affectie en weet je dat hij zich niet bedreigd voelt.

4. Naar je kat ‘miauwen’ 

Volgens National Geographic miauwen katten om met mensen te communiceren, niet met andere katten. Ze miauwen om je aandacht te krijgen, bijvoorbeeld omdat ze voedsel of vers water willen, of met je willen spelen. Maar ze verwachten niet dat je ook op die manier terug praat! Ze begrijpen het niet; sterker nog, het kan ze verwarren. Liever niet doen dus.

5. Je kat aankleden

Schuldig. Als kind deden we het nogal eens, en wat bleef hij lief in het kinderwagentje liggen! Maar volgens Wide Open Pets houden katten er écht niet van om iets om hun vacht te hebben. Het is ongemakkelijk voor ze en het belemmert ze in hun beweging. Vertel je kinderen of kleinkinderen dat maar…

6. Melk geven 

De meeste katten zijn namelijk lactose-intolerant! Dat meldt cattime.com. Net als wij kunnen ze koemelk heel lekker vinden, maar voor de zekerheid kun je ze toch beter geen melk geven. Vooral als je merkt dat je kat vaak last van diarree heeft.

7. Veranderingen

Veel mensen houden niet van veranderingen. Dat geldt ook voor katten. Nieuwe voeding, een ritje naar de dierenarts, een verhuizing of verbouwing – elke verandering kan ze stress bezorgen. Als je veel wilt veranderen, doe dat dan liever niet allemaal tegelijk, maar bouw het langzaam op. Wil je nieuwe kattenvoeding uitproberen en ga je binnenkort verhuizen? Gooi hem niet meteen in het diepe en wacht met die voeding tot je kat in zijn nieuwe huisje gesetteld is.

Wist je trouwens dat je kat ook speciale drink- en eetbehoeften heeft? Dit is de beste plek om het voerbakje van je kat neer te zetten.

Bron | indy100.com, istock (beeld)

Lees ook

Artikelen van Margriet in je mailbox ontvangen? Kijk op margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant