Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Zo voorkom je wintertenen bij je hond

wintertenen-hond-margriet.jpg

Niks is fijner in deze periode dan een lekkere herfstwandeling te maken in het bos. Vooral wanneer je een hondenbezitter bent, doe je dat nu waarschijnlijk veel. Toch moet je wel oppassen nu het wat kouder wordt. Je hond kan namelijk ook last van de kou krijgen.

Zo kan je harige viervoeter bijvoorbeeld, net zoals jij, last krijgen van wintertenen.

Wat zijn wintertenen?

Wat zijn wintertenen ook alweer? Dit is wanneer je tenen of vingers van de kou tintelen, jeuken of gevoelloos zijn. Ook kan de huid op deze plekken een beetje opgezwollen zijn. Dit kan erg vervelend zijn en vaak zelfs pijn doen. Het beste wat je hiertegen kan doen, is de kou vermijden.

Snelle temperatuursverandering

Waarschijnlijk vindt je hond het hartstikke leuk om naar buiten te gaan, kou of niet. Maar toch is het verstandig om, met de dalende temperaturen, een beetje op te letten. Je harige vriend kan namelijk ook last krijgen van de kou, en dan vooral op het moment dat je weer naar binnen gaat. De hond kan dan, net zoals jij, last krijgen van wintertenen, wat komt door de snelle temperatuurverandering. Zijn voetzolen worden dan te snel warm en beginnen te kriebelen. Dit kun je voorkomen door de poten droog te maken en hem niet gelijk bij de verwarming te laten liggen.

Verbrandt meer calorieën

Verder kan het helpen om je hond wat extra voer te geven. Met koud weer verbrandt je viervoeter namelijk meer energie en calorieën. Na het rondrennen in het park, kan hij dus wel wat extra’s gebruiken. Hondenpootjes kunnen, over het algemeen, vrij goed tegen de kou, maar zodra de buitentemperatuur onder het nulpunt daalt heeft hij jouw hulp nodig. Er kan namelijk ijsvorming tussen zijn tenen ontstaan. Dit kan lastig te verwijderen zijn. Dit voorkom je door de lange haren tussen de tenen, langs de voetzolen en aan de achterkant van de poten, kort te knippen. Ook een likje vaseline tussen de tenen en op de kussens van de pootjes kan wonderen doen. Zo kan je langharige lieverd lekker rondrennen, zonder last te krijgen van wintertenen.

Bron | Beestees.nl, Thuisarts.nl
Beeld | Getty Images

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant