Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Wil jij je kat wassen? Zó pak je dat het beste aan

wil-jij-je-kat-wassen-zo-pak-je-dat-het-beste-aan.png

Als je weleens geprobeerd hebt om een kat te wassen, dan weet je dat dit bepaald geen pretje is. Gelukkig zijn katten van nature erg hygiënisch en is het dan ook helemaal niet nodig om ze regelmatig te wassen. Maar wat als je kat nu wel écht toe is aan een wasbeurt? Hoe kun je dat dan het beste aanpakken en misschien nog belangrijker: hoe kom je hier zonder kleerscheuren vanaf?

Wij geven hier een paar handige tips!

Waarom je niet te vaak je kat moet wassen

Zoals we al zeiden, zijn katten van nature erg hygiënisch. Ze wassen zichzelf meerdere keren per dag, waardoor het niet nodig is om ze regelmatig een wasbeurt te geven. Maar mocht je kat nu een keer erg vervuild zijn, vlooien hebben of zichzelf niet kunnen schoonmaken vanwege een blessure, dan kan het geen kwaad om hem of haar even te wassen. Daarom hier een handig stappenplan.

Kies een rustig moment uit

De timing van het wassen is ontzettend belangrijk. Als je je kat namelijk gaat wassen wanneer ‘ie erg druk is of hongerig is, dan kun je de klok erop gelijk zetten dat je kat flink gaat tegenstribbelen. Probeer het daarom op een moment te doen wanneer ‘ie kalm is en pak het zelf ook rustig aan. Ga het niet doen als je eigenlijk maar weinig tijd hebt, want je kat voelt het aan als je gestrest bent en dit zorgt alleen maar voor meer stress bij je kat.

Knip zijn of haar nagels

Als je geen zin hebt om na afloop helemaal onder de krassen en schrammen te zitten, dan is het verstandig om de nagels van je kat voor het badderen te knippen. Zo eindigt het in ieder geval niet in een bloedbad.

Lees ook:
Op deze vijf dingen moet je extra letten bij je kat in de winter

Eerst even borstelen

Vergeet ook niet om de vacht van je kat van tevoren even goed door te borstelen, zodat je tijdens het wassen niet ineens tegen allemaal knopen aanloopt. Als hier bijvoorbeeld zeep achter blijft hangen, kan dat weer voor huidinfecties zorgen. En dat wil je natuurlijk niet.

Leg een anti-slip mat klaar

Je kunt je kat sowieso beter in de wasbak of in een grote teil wassen, dan in het bad. Als je een gladde ondergrond hebt (zoals in je wasbak) dan is het echt beter om daar een anti-slip mat neer te leggen. Als ze tijdens het wassen uitglijden, zal dit voor alleen maar meer chaos en stress zorgen, dus doe jezelf een plezier en schaf een anti-slip mat aan.

Vul de wasbak van tevoren al

Wist je dat katten ontzettend gestrest kunnen raken van het geluid van lopend water? Zorg er daarom voor dat je, voordat je kat in de badkamer is, je wasbak of teil van tevoren al met water hebt gevuld.

Gebruik een washandje

Gebruik een washandje dat een beetje warm is om de oren en het hoofdje van je kat te wassen. Gebruik liever geen zeep en probeer tijdens het wassen ook dit gebied droog te houden.

Gebruik een kopje voor het lichaam

Vul een kopje of bakje met water en schep hier het water in. Leeg dat vervolgens langzaam over het lichaam van je kat. Begin met de staart en werk dan langzaam naar voren totdat je bij de nek bent. Zorg ervoor dat de temperatuur warm is, maar niet heet. Eigenlijk dezelfde temperatuur als waarin je een baby zou badderen.

Gebruik een shampoo zonder parfum

Wist je dat katten érg kieskeurig zijn als het gaat om geuren? Voorkom daarom gedoe en gebruik gewoon een shampoo die niet geparfumeerd is. Masseer de shampoo heel zachtjes in de vacht en begin weer van achter naar voren.

Spoel je kat goed af

Omdat restjes zeep voor huidirritatie kunnen zorgen, is het heel belangrijk dat je alle shampoo uit de vacht van je kat spoelt. Spoel de vacht van je kat dus goed af met water en probeer ondertussen geruststellende woordjes en zinnen naar je kat uit te spreken.

Droog je kat héél zachtjes af

De kans is groot dat je kat er op dit moment al helemaal doorheen zit, maar laat hem of haar niet zomaar gaan. Pak je kat stevig beet en droog hem of haar voorzichtig af met een droge handdoek. Zorg ervoor dat je kat grotendeels droog is, voordat ‘ie de benen neemt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.    

Bron | Purewow
Beeld | Getty

Ook interessant