Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Weet jij wat je kat doet als je niet thuis bent? Tips voor een gezonder leven van je huisdier.

kat-goed.png

 – In samenwerking met OHRA

Alle dieren hebben een eigen karakter. Leuk, maar dat maakt ze ook onvoorspelbaar, met soms vervelende gevolgen. Met deze 3 tips ben je ze net een stapje voor.

Stoppen met vechten

Was je kat als kitten de liefheid zelve? En blijkt hij nu een pittig vechtersbaasje? Dan heb je vast al eens meegemaakt dat hij gehavend thuiskwam. Zielig voor de kat, en vervelend voor jou. Een bezoek aan de dierenarts kan nodig zijn, met soms onverwacht hoge medische kosten. Fijn als je dan een goede huisdierenverzekering hebt. Als je ziet dat je kat in de clinch ligt met een andere kat, probeer dan het gevecht te beëindigen. Eventueel kun je een handdoek over de katten heen gooien, dan stoppen ze vaak heel snel.

Als de kat van huis is…

Voldoende eten en drinken, en een schone kattenbak… Dan kun je je kat meestal met een gerust hart eventjes alleen thuis laten. Maar katten zijn vaak ondernemender dan je denkt.  Ze houden er bijvoorbeeld van om grotere stukken in huis te rennen. Laat dus bij een paar kamers de deur open zodat hij de ruimte heeft. Ook is het slim om een krabpaal aan te schaffen. Zo voorkom je dat je kat als jij even niet oplet zijn nagels scherpt aan je bank.

Nieuwe situaties

Katten hebben het liefst alles onder controle in hun omgeving. Daarom zullen ze je huis markeren met gezichtsmarkering. Dit gebeurt iedere keer als een kat zijn wang tegen meubels wrijft of kopjes geeft tegen jouw benen. Als deze markeringen verdwijnen, kan een kat last krijgen van stress. De grootste oorzaak hiervoor is natuurlijk een verhuizing: alle gezichtsmarkeringen zijn dan verdwenen. Het helpt als je je kat op de verhuisdag binnenhoudt in een kamer met eten, drinken, een kattenbak en vooral zijn favoriete kleedje en speeltje, waar zijn feromonen op zitten.
Ook bezoek kan spannend zijn voor je kat. Laat je kat zelf je gasten opzoeken, en zorg dat je kat een ontsnappingsroute heeft. Ook een plekje waar hij zich kan verstoppen is aan te raden: je kat kan dan rustig kijken wanneer hij klaar is voor bezoek.


Ook interessant