Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Dit is dus de reden dat honden zo droevig kunnen kijken

honden-droevig.jpg

Als je zelf een hond hebt, is het je vast weleens opgevallen dat je viervoeter je af toe met de meest treurige blik kan aankijken. Verrassend genoeg heeft die blik niets met verdriet te maken. Het is voor je hond een manier om makkelijker contact te leggen met mensen, zo ontdekten Amerikaanse en Britse onderzoekers.

Honden blijken een speciale spier te hebben waarmee ze hun ogen groter kunnen maken en hun wenkbrauwen omhoog kunnen trekken. En die combinatie zorgt ervoor dat ze éxtra droevig kunnen kijken.

Omgang met mensen

De onderzoekers kwamen tot deze ontdekking door wolven en honden met elkaar te vergelijken. En wat blijkt? Hondensoorten hebben een speciale oogspier die hen in staat stelt zielig te kijken, terwijl wolven op diezelfde plek niet meer dan een klein peesje hebben. Hierdoor kunnen wolven dus minder triest kijken dan honden. Volgens de onderzoekers is een logische verklaring dat honden door het vele omgaan met mensen een speciale oogspier hebben ontwikkeld om beter contact met hen te kunnen leggen.

Verzorgende reactie

Dankzij het speciale spiertje kunnen honden een gezicht trekken dat in de buurt komt van een verdrietige uitdrukking bij mensen. De zielige blik roept bij hun baasjes en bij de meeste andere mensen een verzorgende reactie op, waardoor er dus het gewenste contact ontstaat. Dieren blijken dit contact bijvoorbeeld vaak te zoeken als ze een probleem zelf niet opgelost krijgen. Deze bijzondere vaardigheid kenmerkt volgens de Britse en Amerikaanse wetenschappers de unieke relatie tussen mens en hond.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | The New York Times
Foto | iStock

Ook interessant