Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Waarom het goed is om af en toe naar je kat te knipogen

knipogen-naar-je-kat.jpg

Je kat ligt loom op de bank en knijpt af en toe zijn oogjes dicht. Vertederend. Maar wat gaat er om in dat koppie? Volgens Sharon Crowell-Davis, professor dierlijk gedrag aan de Univeristeit van Georgia, is de lichaamstaal van katten veel beter te begrijpen dan we in eerste instantie denken. 

Knipoogjes geven
Lijkt het alsof jouw kat af en toe naar je knipoogt? In de kattenwereld is het sluiten van de ogen in het bijzijn van anderen het ultieme teken van vertrouwen. Traag knipperen is een teken van genegenheid. Sommigen zeggen dat je daarom vooral moet terugknipperen. Zo laat je je kat jouw genegenheid zien.

Jouw kat een kletskous?
Een poes die miauwt, dat is niks bijzonders zou je zeggen. Toch wel! Onderzoekers hebben ontdekt dat wilde katten amper miauwen. Slechts één keer in de honderd uur. Daarmee vergeleken zijn onze huiskatten echte kletskousen. En dat is precies wat het is. Volgens Crowell-Davis hebben huiskatten zichzelf het miauwen aangeleerd om met jou te communiceren en zo aandacht te krijgen. In het algemeen staan de hogere geluiden voor ‘blijdschap’, de lagere geluiden kunnen veeleisender zijn of duiden op enige frustratie.

Kleedjes kneden
Kattenbaasjes zal het bekend voorkomen: de kat die een kleedje (of jouw been, au!) ‘kneedt’. Volgens experts is dit een teken dat je kat blij en onbezorgd is. Dit kneden heet (melk)treden. Kittens kneden met de voorpootjes rond de tepel van de moederpoes om de melktoevoer te stimuleren. Een prettige ervaring en daarom doen veel katten dit later nog steeds.

 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | catmag.nl | feliway.com

 

Ook interessant