Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Dít zijn de voordelen van dagelijks knuffelen met je huisdier

voordelen-dagelijks-knuffelen-huisdier.jpg

Geef je trouwe viervoeter vandaag nog maar wat extra aandacht, want dagelijks knuffelen brengt allerlei voordelen met zich mee. Niet alleen voor jou, maar ook voor je huisdier is dit namelijk hartstikke gezond. 

Van een gezonde bloeddruk tot een minder eenzaam gevoel: het is hoogtijd voor een knuffel.  

De voordelen van dagelijks knuffelen met je huisdier

Heb je het de laatste tijd druk? Neem dan toch de tijd om dagelijks minimaal tien minuten te knuffelen met je huisdier. Hierdoor maakt je lichaam namelijk het hormoon oxytocine aan – ook wel het knuffelhormoon – dat stress, je bloeddruk en je hartslag verlaagt. En dat is weer goed voor je hart- en bloedvaten. Daarnaast helpt dit hormoon je om socialer te zijn, je verbonden te voelen met anderen (en je huisdier) en verhoogt het je pijngrens. Aan Quest legt Nienke Endenburg, universitair docent relatie mens en dier aan de Universiteit Utrecht, uit dat dit in een onderzoek alleen is aangetoond bij het aaien van honden, maar dat dit waarschijnlijk voor alle zoogdieren wel opgaat. 

Door dagelijks te knuffelen met je huisdier kun je je ook minder eenzaam, angstig of depressief voelen. Daarnaast kunnen vooral honden emoties bij hun baasje heel goed aanvoelen, waardoor ze je echt troost komen bieden als ze merken dat het niet goed gaat. 

Lees ook: Onderzoek: we zeggen vaker ‘ik hou van jou’ tegen huisdieren dan tegen ouders

Ook goed voor je huisdier

Niet alleen jij haalt voordelen uit het dagelijks knuffelen met je huisdier, ook voor het beestje is het goed. Zo komt er ook bij honden het knuffelhormoon oxytocine vrij. Hierdoor voel jij je niet alleen ontspannen en verbonden met het dier, maar andersom is dat ook zo. Een lange knuffel zorgt er ook voor dat je huisdier zich veilig bij jou voelt. Daarnaast kun je hierdoor ook meteen de gezondheid van je huisdier in de gaten houden. Door je hond dagelijks te aaien, kun je bijvoorbeeld veel sneller afwijkingen zoals bobbeltjes opmerken. 

Bron | Quest, Medpets
Beeld | Getty Images

M50 Cover HR JPG

Margriet 50 ligt in de winkels! Met daarin een heel scala aan surprise ideeën en DIY adventkalenders voor de naderende feestmaand, een groot interview met presentatrice Irene Moors, de leukste tips voor een dagje shoppen in Dordrecht, de lekkerste Thanksgiving-recepten en nog veel meer. Haal ‘m snel in huis of bestel deze Margriet online zonder verzendkosten.

Ook interessant