Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Van angstig tot veel blaffen: heeft de volle maan invloed op het gedrag van honden?

invloed-volle-maan-gedrag-hond.jpg

Merk jij dat jouw hond soms ineens overmatig begint te blaffen, zonder duidelijke reden? Of is je hond plots voor alles bang? Dan zou het wel eens volle maan kunnen zijn. Veel hondeneigenaren merken namelijk een verandering van gedrag. Daarmee rijst ook de vraag: heeft de volle maan invloed op het gedrag van je hond? We leggen het je uit. 

Niet alleen weerwolven merken het effect van de volle maan…

De invloed van de volle maan op het gedrag van jouw hond 

Bij de combinatie volle maan en dieren denk je misschien gelijk aan weerwolven, maar volgens veel hondeneigenaren lijkt de volle maan ook invloed te hebben op hun hond. Zo zijn sommige honden ineens heel angstig, alert, onrustig of vermoeid. Ook zijn er honden die ineens veel meer blaffen of op dingen beginnen te kauwen, wat ze normaal niet zouden doen. 

Hoewel er ontzettend veel hondeneigenaren ander gedrag merken, is de wetenschap hier nog niet helemaal over uit. Er is namelijk weinig tot geen bewijs dat de volle maan echt een invloed zou hebben op het gedrag van een hond. Wel blijkt uit onderzoek dat de kans 28 procent hoger is dat een hond tijdens de drie nachten rond de volle maan bij de spoeddierenkliniek belandt. In het onderzoek ging het zowel om fysieke meldingen zoals beroertes en hartinfarcten, als geestelijke klachten. 

Theorieën 

De wetenschap kan dus geen officieel verband vinden, maar er zijn wel een paar theorieën waarom jouw hond zich ineens anders gedraagt met volle maan. Zo zou het kunnen dat je hond lastiger onderscheid kan maken tussen dag en nacht, omdat er buiten nog licht is. Dat zou je hond van streek kunnen maken. Daarnaast zouden andere dieren zoals muizen actiever kunnen zijn door het felle licht van de volle maan, waardoor je hond meer geluid dan normaal hoort in de nacht. Ook dit kan je trouwe viervoeter onrustiger maken.

Er zijn ook mensen die denken dat er een spirituele of mystieke betekenis voor zou zijn of dat het door de kracht van de maan zou komen, alleen dit is uiteraard onmogelijk om te bewijzen. 

Lees ook: Help: je hond blijft maar trillen. Wat is er mis?

Tips tegen gedragsverandering

Als jouw hond van gedrag verandert tijdens de volle maan, is er geen reden tot paniek. Mocht je hond heel angstig zijn dan kun je met de dierenarts overleggen of medicatie een oplossing kan zijn. Daarnaast kun je extra aandacht aan je hond geven of meer spelen om ‘m af te leiden. Dat laatste helpt ook om je hond moe te maken, zodat ‘ie ’s nachts lekker door kan slapen. 

Blaft of huilt je hond meer dan normaal? Dan kun je dit afleren door je hond te trainen. Zeker als je een puppy hebt kun je ‘m hyperactief gedrag of blaffen nog afleren. De meeste honden zullen niet agressief worden van de volle maan. Hoewel er (nog) geen duidelijke verklaring is, is het dus heel normaal als jouw hond zich een beetje vreemd gedraagt. 

Bron | Hondenwereld, Renske
Beeld | Getty Images

Ook interessant