Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Voorjaarstip: zó voer je vogels in de tuin

voorjaarstip-zo-kun-je-de-vogels-in-je-tuin-het-beste-voeren.jpg

Het voorjaar is in volle gang. De zon laat zich steeds vaker zien en de vogeltjes beginnen weer vrolijk te fluiten. Het is dé ideale tijd om lekker in de tuin te werken en de vogels te verwelkomen. Niet alleen in de winter, maar ook in het voorjaar kunnen ze onze hulp goed gebruiken.

We leggen uit wat je vogels het beste kunt voeren en hoe je je tuin vogelvriendelijker kunt maken.

Fluitende vogels in je tuin

Het is pas écht lente zodra je vroeg opstaat en de vogels hoort fluiten. Helemaal leuk is het als vogels jouw tuin uitkiezen tot broedplaats. Zodra vogels een partner hebben gevonden, moet er natuurlijk een nestje gebouwd worden. Geef ze een warm welkom door genoeg voer in huis te halen en vergeet ook geen materialen neer te leggen zodat ze een nestje kunnen bouwen. Wist je dat vogels dol zijn op plukken hondenhaar? Sommige mensen zien in het voorjaar meerdere malen per dag vogels in en uit hun tuin vliegen met flinke plukken hondenhaar in hun snavel. De vacht zorgt namelijk voor warmte en daarnaast voelt het lekker zacht aan. 

Zodra het nestje is gebouwd, de eerste eieren zijn uitgebroed en de jonkies ter wereld zijn gebracht is het tijd om op zoek te gaan naar eten. In het voorjaar wordt er door vogels vooral gezocht naar voeding met veel eiwitten zoals rupsen en wormen. Maar wanneer het een aantal dagen achter elkaar heeft geregend, komen de vogels moeilijker aan hun maaltijd en kunnen ze net als in de winter wel wat hulp van ons gebruiken.

Lees ook: Zo zorg je dat vogels hun eieren leggen in jouw tuin

Vogels voeren in de lente

Om je tuin vogelvriendelijker te maken, kun je het beste veel groen in je tuin hebben. Vogels zijn namelijk dol op planten en zeker op soorten als de klimop of lijsterbes. Het beste kun je kiezen voor meelvoeren of 4-seizoenenvoer met extra eiwitten. Leg dit op verschillende plekken in je tuin neer. Merels zoeken bijvoorbeeld naar voedsel op de grond, terwijl roodborstjes liever van een voedertafel eten en mezen graag aan een netje hangen.

Waar je in de winter vetbollen ophangt, kun je dit in de zomer beter niet doen. Deze drogen namelijk makkelijk uit. Vogels zijn extra dorstig in de lente en een verkoelende duik vinden ze ook heerlijk. Dit helpt namelijk bij het onderhouden van een gezond verenpak. Zet daarom altijd een schaal water in je tuin met een kleine laag water. Met al deze tips is jouw tuin klaar voor de lente en kun jij de nieuwe bewoners een warm welkom geven!

Tip: vogels wassen zich graag in zand om ongedierte te bestrijden. Leg dus een hoopje zand in je tuin en zodat vogels kunnen genieten van een zandbad.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron| Eigen Huis & Tuin, Pets Place
Beeld | iStock

Ook interessant