Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Vogels voeren in de winter? Dit kun je naast een vetbol nog meer doen

vogels-voeren-in-de-winter.jpg

Terwijl wij lekker warm binnen zitten, hebben de vogels het rond deze tijd van het jaar maar zwaar te verduren. Ze hebben in de winter meer energie nodig, terwijl de insecten zich door de kou minder graag laten zien. Daarnaast zijn de bomen inmiddels kaal, en mochten we dit jaar nog sneeuw krijgen, dan vormt dat ook nog eens een extra obstakel om eten te vinden. Tijd om de vogeltjes dus wat extra’s te voeren in de winter. 

Dit kun je, naast de vetbol ophangen, nog meer doen. 

Vogels voeren in de winter

Vanaf december tot april zijn de dagen korter en kouder, in deze periode mag je de vogeltjes in de tuin dus extra verwennen. Dat doe je het beste met vetrijke producten, zoals: vogelpindakaas en de bekende vetbollen. Maar er is meer. Veel kleine vogels, zoals de: spreeuw, kramsvogel, koperwiek, merel en zanglijster zijn fan van krenten, rozijnen, broodkruimels, bessen en fruit (bijvoorbeeld de klokhuizen en schillen). Je kunt deze vogels het beste in de winter voeren door deze voedingsmiddelen op de grond neer te leggen, het liefst langs een beschutting. 

Vetbollen

De klassieke vetbollen zijn vooral favoriet bij verschillende mezen, bijvoorbeeld: de pimpelmees, staartmees en koolmees. Daarnaast maak je deze vogeltjes ook blij met: zonnebloempitten, pindablokken, ongezouten pinda’s en stukjes kokosnoot. Voor deze vogels kun je het voedsel het beste in bomen en struiken ophangen, of een voedertafel of voerderbuis van dit voer voorzien. Ook spechten, boomklevers en boomkruipers zijn hier dol op. Mussen, vinken en groenlingen maak je hier ook blij mee, maar houden daarnaast ook van wat bruine broodkruimels en onkruidzaden. Deze kun je het beste op de grond strooien. 

Lees ook: Waarom het netje om vetbollen gevaarlijk kan zijn voor vogels

Meelwormen, larven en maden

Heb je roodborstjes, heggenmussen en winterkoninkjes in de tuin? Dan kun je het beste wat bessen of ongekookte havermout op de grond strooien. Wil je ze helemaal verwennen? Dan kun je ook wat meelwormen, maden en larven kopen om deze vogels in de winter extra mee te voeren. 

Gekookte aardappelen

Vooral merels, eksters, zwarte kraaien, grote lijsters en kauwen zijn verrassend genoeg dol op gekookte aardappelen. Dus mocht je een keertje te veel hebben gemaakt, geef het dan aan deze vogels. Daarnaast verwen je ze ook met: fruit, rozijnen, bessen en kaasresten. 

Andere etensresten

Als laatste kun je vogels, zoals: de appel-, distel-, en normale vink, de houtduif, ringmus, huismus, sijs, keep, groenling en Turkse tortel in de winter naast zonnebloempitten, gemengd strooizaad en onkruidzaden ook voeren met etensresten. Mocht je groenbak vol zitten, dan kun je het dus ook bij deze vliegende vuilnisbakjes kwijt. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.     

Bron | Roomed, Vogelbescherming, Natuurpunt
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant