Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Heeft je kat last van verstopping? Dít wil je hierover weten

heeft-je-kat-last-van-verstopping-dit-wil-je-hierover-weten.jpg

Merk je dat de kattenbak de laatste tijd een stuk leger blijft? Dan zou het weleens kunnen zijn dat je kat last heeft van verstopping. Het kan zijn dat het beestje helemaal niet meer poept, minder vaak naar de kattenbak gaat, moeite of zelfs pijn heeft bij het poepen. We leggen je uit wat je hierover moet weten. 

Een lege kattenbak klinkt misschien fijn, maar je kat kan met flink wat pijn rondlopen. 

Verstopping bij een kat 

Katten hebben relatief vaak last van verstopping. Het is dus niet gek als je kat ineens minder naar de kattenbak gaat, maar het is wel belangrijk om dit goed in de gaten te houden. Je kunt verstopping bij een kat vaak herkennen aan kleine, rond gevormde uitwerpselen, minder ontlasting dan normaal of bloed en slijm bij de poep. Dit kan daarna overgaan in volledige verstopping.

Ook kan er juist diarree optreden. In ernstige gevallen kan je kat overgeven of stoppen met eten. Goed om dus op tijd aan de bel te trekken. Problemen en pijn kun je herkennen aan dat je kat vaker miauwt en lang moet persen zonder dat er veel uitkomt. 

Daarnaast kan in sommige gevallen verstopping ook leiden tot gedragsverandering bij je kat, zoals afzonderen of agressiviteit, kan je kat vermoeider zijn en kan het algemeen welzijn van het beestje afnemen. 

Oorzaken van obstipatie 

Er zijn verschillende oorzaken waardoor een kat last kan krijgen van verstopping. 

De kattenbak
Je kat kan allereerst weerzin hebben om op de kattenbak te gaan. Dat kan als de kattenbak in de ogen van je kat te smerig is, de kattenkorrels niet naar wens zijn, je kat een nare ervaring bij de kattenbak heeft gehad óf als je kat wordt weggejaagd. Bijvoorbeeld door te veel drukte rond de bak, een andere kat of een hond. 

Pijn
Daarnaast kan je kat ook last hebben van verstopping door pijn. Vaak zijn het oudere katten die last krijgen van hun rug of gewrichten, waardoor ze geen fijne houding meer aan kunnen nemen om te poepen. Dit kan ook door een hernia komen. Ook pijn rond de dikke darm of de anus van de kat kan voor verstopping zorgen. Dit kan bijvoorbeeld door een ontsteking, een poliep of een tumor komen. 

Daarnaast kan er ook een vernauwing in of rond de dikke darm ontstaan, waardoor je kat niet meer goed naar de kattenbak kan. Dit kan komen door littekenweefsel in de dikke darm, tumoren, vreemde voorwerpen in de darm of een slecht geheelde breuk van de bekkenbeenderen. 

Problemen met de bekkenbodemspieren
Een andere oorzaak voor de verstopping kan een verslapping of breuk aan de bekkenbodemspieren zijn. Hierbij is er te veel ruimte naast de anus van de kat, waardoor de ontlasting zich naast de anus verzamelt, voordat het naar buiten komt. Dit kun je herkennen aan een bol achterwerk bij je kat. Ook komt de ontlasting er dan vaak in een andere vorm dan normaal uit. 

Voeding 
Door vezelarm voer en een kaliumtekort kan er ook obstipatie optreden bij een kat. Daarnaast kan het inslikken van niet-lichaamseigen stoffen (zoals haarballen) in sommige gevallen ook zorgen dat je kat niet meer kan poepen. 

Stress en beweging 
Als je kat te weinig beweegt of veel stress heeft, slaat dit op de darmen. Ook hierdoor kan er dus verstopping ontstaan. 

Besmettelijke oorzaken 
Als laatste kunnen ook parasieten en bacteriële infecties er voor zorgen dat je kat niet meer naar de wc kan. 

Lees ook: Dit zijn de meestvoorkomende ziektes bij katten

Diagnose 

Om de oorzaak van de verstopping te achterhalen doet een dierenarts lichamelijk onderzoek. Daarnaast kan er ook voor een echo, röntgenfoto of coloscopie gekozen worden. 

Behandeling 

Een dierenarts kan de darm van een kat bij een verstopping spoelen. Daarnaast is er soms een operatie nodig om het probleem op te lossen. Ook kan de dierenarts een laxeermiddel of pijnstillers voorschrijven om de verstopping en pijn te verhelpen. In vrijwel alle gevallen kunnen obstipatieproblemen bij een kat verholpen worden. 

Verstopping voorkomen

Om verstopping bij je kat zo veel mogelijk te voorkomen is het belangrijk om vezelrijk voer te geven en te zorgen dat je kat voldoende water drinkt. Hoe minder water je kat drinkt, hoe harder de uitwerpselen en hoe lastiger het is om deze uit te poepen. Probeer de kattenbak goed schoon te houden, eventueel van kattenkorrels te wisselen en stress bij je kat zo veel mogelijk te voorkomen. Bekijk regelmatig de uitwerpselen van je kat, zodat je snel aan de bel kunt trekken bij obstipatie. 

Bron | Medisch Centrum voor Dieren, Zooplus
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant