Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Op déze manier verzorg je de vacht van een kat

kat-kammen.jpg

Het is je vast wel eens opgevallen hoeveel tijd je kat per dag kwijt is aan het wassen van zijn vacht. De vacht beschermt hem tegen invloeden van buitenaf dus hij moet daar secuur mee omgaan. Maar wist jij dat jij je kat kunt helpen bij het verzorgen van zijn vacht?

Maar hoe vaak moet je je kat dan kammen en met welke borstel? We leggen het je uit.

Verzorging door de kat zelf

Voor katten is hun vacht heilig: dagelijks wassen ze zichzelf om dode haren uit de vacht te halen, geen klitten te krijgen en onfrisse geuren te voorkomen. Op de tong van een kat zitten papilletjes die als een soort kammetjes werken. Als ze likken over hun vacht, nemen ze de dode haren mee. Dit zorgt voor het natuurlijke proces haarballen.

Als je merkt dat je kat zich niet vaak schoonmaakt, kan hij problemen hebben met zijn tong, tandvlees of een pijnlijk bekje. Als je hierover twijfelt is het verstandig om naar een dierenarts te gaan.

Borstelen

Als baasje is het belangrijk om je kat regelmatig te kammen. Katten verliezen namelijk, net als mensen, ook haren. Dagelijks haalt je kat zelf al veel dode haren weg, maar het is belangrijk dat zijn baasje hem helpt om de overgebleven haren weg te borstelen. Door regelmatig te borstelen, voorkom je dat je kat te veel losse haren oplikt die in zijn maag kunnen samenkleven tot haarballen. Hoe vaak je je kat moet borstelen is afhankelijk van het vachttype. Langharige katten mogen dagelijks gekamd worden, bij kortharige katten zit je met 1 à 2 keer per week goed en bij half langharige katten is 1x per week voldoende.

Twee keer per jaar komen katten in de ‘rui’. Dit betekent dat ze gedurende deze periode hun zomer- of wintervacht verwisselen met elkaar. Tijdens deze periode verharen katten veel meer en hebben ze ook een intensievere verzorging nodig. Door nog vaker te borstelen, houd je zijn vacht in goede conditie.

Lees ook
Wil jij je kat wassen? Zó pak je dat het beste aan

Soort borstel

Welke borstel je gebruikt bij jouw kat, hangt af van het vachttype. Gebruik vooral geen kunststofborstel, omdat deze statisch geladen kan zijn en schokjes kan veroorzaken, wat pijnlijk is voor de kat. Hieronder vind je de beste kam of borstel voor jouw kat.

Kortharige katten: Gebruik een draadborstel met korte, gebogen tanden. Om de vacht vervolgens mooi te laten glanzen, gebruik je daarna een borstel van natuurhaar.
Half langharige katten: Met een bamboe ontwarkam verwijder je snel en gemakkelijk klitten en dode haren van je kat.
Langharige katten: Gebruik een speciale ontviltingskam met afgeronde tanden om gemakkelijk klitten en stofresten te verwijderen. Gebruik bij zowel half langharige als langharige katten als laatste een draadborstel met lange, gebogen tanden.

Wennen aan een borstel

Niet iedere kat houdt van borstelen. Als jij een kat hebt die wegrent, zodra je de borstel tevoorschijn haalt, probeer dan eerst samen met je kat op een rustig plekje te zitten. Aai hem en haal vervolgens de borstel tevoorschijn. Laat hem snuffelen en geef hem een snoepje, maar borstel hem niet gelijk. Herhaal dit proces dagelijks, voordat je gaat borstelen. Je voelt vanzelf aan wanneer je kat ontspannen genoeg is dat je hem verder kan borstelen. Heb je een oudere kat? Deze zijn vaak minder flexibel en kunnen zichzelf niet meer goed wassen. Het is daarom erg belangrijk om de vacht van een oudere kat regelmatiger te kammen, omdat er klitten kunnen ontstaan, die aan de huid trekken.

Haarballen

Voor katten is het belangrijk dat ze de haarbal, die ontstaat door het wassen, er gemakkelijk uit kunnen gooien. Het is daarom verstandig om altijd kattengras in huis te hebben om ze daarmee te helpen. Als je dit niet hebt staan, kunnen ze aan andere planten gaan eten. Hier moet je erg mee opletten, want een heleboel bloemen en planten zijn giftig voor katten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | Hart Voor Dieren
Beeld | Getty Images

Ook interessant