Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Kan jouw kat niet van je kamerplanten afblijven? Gebruik dan deze tips

kat-weghouden-van-je-kamerplanten.jpg

Staat je huis vol groen, maar kan je kat hier maar niet van afblijven? De combinatie katten en kamerplanten is vaak geen groot succes. Een kat wil nog wel eens aan de al dan niet giftige planten knabbelen, de boel omstoten of dit als nieuwe kattenbak aan zien. Niet heel fijn. Daarom delen we een paar tips voor het weghouden van je kat bij de kamerplanten. 

In veel planten zit het giftige element Calciumoxalaat, wat sommige katten juist lekker vinden tintelen op hun tong. Probeer het beestje dan maar eens weg te houden. 

De kat weghouden bij de kamerplanten 

Het weghouden van je kat bij je kamerplanten lijkt vaak een onbegonnen zaak. Hoe vaker je ingrijpt, hoe nieuwsgieriger het beestje lijkt te worden. Een beetje tussen de planten rondslingeren is tot daaraan toe, maar als je kat de kamerplanten als kattenbak gaat zien, de potten omstoot, als een soort speelgoed gebruikt, of een hapje neemt van een giftige variant is het iets minder onschuldig. Gelukkig kun je een kat door deze te trainen weghouden van je kamerplanten. Dat doe je door met een spuitfles met water te sprayen als de kat de kamerplanten weer te lijf gaat. Spuit nooit op de kat, maar doe dit op de plant of in de lucht, zodat je kat schrikt. Het kan wat tijd kosten, aangezien de meeste katten redelijk eigenwijs zijn. 

Vervelende geurtjes 

Een andere optie is om met een afschrikwekkende spray je kat weg te houden van de planten. Dat klinkt misschien heftig, maar dat is simpelweg een spray met een geur die je kat niet lekker vindt. Denk aan lavendel- of pepermuntgeur. Maar ook van citroen, sinaasappel en koffie zijn katten vaak geen fan. Je kunt een kant-en-klare flacon met zo’n geur kopen, maar je kunt natuurlijk ook zelf een paar takjes lavendel, koffiedik of schillen van een citroen tussen de planten leggen. 

Lees ook: Welke planten en bloemen zijn giftig voor katten?

Vervelende ondergrond 

Duikt jouw kat het liefst volledig in de plantenbak of gebruikt ‘ie deze als kattenbak? Dan kan het helpen om de potgrond te voorzien van iets wat niet lekker zit, ligt en staat voor je kat. Denk bijvoorbeeld aan dennenappels of stukjes ruw schors. Je kunt ook een paar wegwerpvorkjes met de tanden naar boven in de aarde steken. Klinkt zielig, maar de punten zijn niet scherp genoeg om je kat pijn te doen. Het vermindert alleen het zitplezier voor je kat in de bak aanzienlijk. 

Kippengaas

Graaft je kat graag in de aarde? Leg dan een laagje kippengaas op de potgrond. Omdat het oog natuurlijk ook wat wil, kun je dit bedekken met nog een laagje aarde. Je kat zal het waarschijnlijk nog één keer proberen, maar als zijn nageltjes blijven haken in het gaas, is de lol er gauw van af.

Aluminiumfolie 

Katten hebben vaak een hekel aan het gevoel van aluminiumfolie. Daarom kun je wat folie in de plantenbak steken, of bijvoorbeeld de aarde hiermee bedekken om voortaan de kat uit de kamerplanten te houden. 

Bron | Roomed, Flair
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant