Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

4 tekenen dat je hond aan het puberen is

4-tekenen-dat-je-hond-in-de-puberteit-zit.jpg

Ja, je leest het goed niet alleen kinderen komen in de puberteit, ook honden hebben een puber fase. Gemiddeld begint bij honden de puberteit rond de 8 maanden. Is jouw hond rond deze leeftijd en twijfel je of de puberteit is begonnen?

Onderstaande gedragingen zijn duidelijke tekens dat jouw hond echt aan het puberen is geslagen.

1. Bananen in de oren

Luistert jouw pup al best heel goed wanneer je ‘zit’ en ‘af’ zegt? Er komt vervolgens vaak een moment waarop je hond op slag alles vergeten lijkt te zijn, terwijl hij eerder toch écht wel wist wat jij bedoelde met ‘nee’. Dan zou dit weleens een teken kunnen zijn dat je hond aan het puberen is.

Natuurlijk kan je hond best even een off-day hebben, omdat hij niet genoeg slaap heeft gehad bijvoorbeeld. Maar lijkt je hond al een paar dagen bananen in zijn oren te hebben? Dan is dit een duidelijk teken dat de puberteit begonnen is. Harder schreeuwen of de commando’s steeds blijven herhalen helpt overigens niets. Na de puberteit komt het altijd weer goed.

2. Angstig

In de puberteit heeft jouw hond ook een zogenaamde angstfase. In deze periode van zo’n 2 weken is alles dat voorheen vertrouwd was ineens weer spannend. Help je hond door deze periode heen door hem te steunen. Is ‘ie bijvoorbeeld ineens bang voor vuilniscontainers? Dwing je hond niet om er langs te lopen, maar steun ‘m en geef je viervoeter de ruimte om te kijken en te ontdekken. Laat zien dat het voorwerp niet eng is. Lokken met lekkers werkt overigens ook averechts. En onthoud dat deze fase vanzelf weer overgaat.

3. Grenzen opzoeken

In het hondenlijf verandert er veel door de puberteit, gierende hormonen spelen hierbij zeker een rol! In deze periode lijken alle prikkels te veel en je hond laat gedrag zien dat je liever niet ziet. Hij probeert steeds weer grenzen op te zoeken. Blijf als baas geduldig en duidelijk. Belangrijk is om te werken aan zelfbeheersing bijvoorbeeld.

Staat jouw puber als een gek te springen als hij denkt dat jullie gaan wandelen? Leg de riem nog even weg en probeer het nog eens als hij gekalmeerd is. Het hard straffen van je hond heeft geen zin, hierdoor kan hij juist angstig (voor jou) worden; waardoor er ook weer nieuw ongewenst gedrag kan ontstaan.

4. Overprikkeld

De puberteit is voor honden een hele drukke periode, waarin heel veel prikkels verwerken op een dag. Is je hond drukker dan anders en kun je niet vaak genoeg spelen en wandelen? Dan zou het best wel eens kunnen dat ‘ie juist wel behoefte heeft aan rust.

Hoe kun je je hond door de puberteit helpen?

Zorg voor voldoende rust; een hond slaapt gemiddeld 14-16 uur per dag. Jonge pups slapen wel 18-20 uur per dag. Een drukke puber die veel te verwerken heeft, heeft ook behoefte aan voldoende slaap. Creëer een slaapplek waar jouw hond rustig kan slapen, zonder gestoord te worden. Begrens druk gedrag door een kluifje aan te bieden en je hond daarna te laten slapen.

Je kunt ook gebruik maken van een bench, om je viervoeter rust te geven. Begeleid je hond consequent en geduldig door de puberteit heen. En vergeet niet om ook leuke dingen samen te doen, maak een lange wandeling of speel een balspel op het strand.

Hoe lang duurt de pubertijd bij honden?

Met jouw liefdevolle steun en begeleiding komt je hond heel goed door de puberteit heen. Zelf heb je alleen wat vertrouwen en héél veel geduld nodig! Je hond wordt vanzelf 2 jaar en dan zijn (als het goed is) alle puberperikelen verleden tijd!

Dit artikel is geschreven door Sarah van The Dog Pen. The Dog Pen is een hondenbloggersplatform waar informatieve blogs over honden worden geschreven op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten omtrent honden en hondengedrag. Naast informatieve blogs zijn er 34 hondenbloggers actief die hun dagelijkse belevingen met hun hond delen.

Ook interessant