Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

5 signalen waaraan je kunt herkennen dat je hond depressief is

5-signalen-waaraan-je-kunt-herkennen-dat-je-hond-depressief-is.jpg

Je zou het niet denken wanneer je je altijd vrolijk kwispelende viervoeter ziet, maar ook honden kunnen depressief worden. Als je weet waar je op moet letten, dan kun je je trouwe vriend er zo weer bovenop helpen.

De meest voorkomende oorzaken van depressiviteit bij honden is het verlies van een familielid, een traumatische ervaring of de dagelijkse omgang met een depressief baasje. Dit zijn vijf signalen die je kunnen vertellen of jouw hond depressief is.

Bang of obsessief gedrag

Iedere plotseling verandering in gedrag kan erop wijzen dat je hond je iets probeert te vertellen. Is je hond ineens bangig of voert hij dwangmatige handelingen uit, zoals constant op een poot of nagel kauwen, dan is dit een slecht teken.

Veranderd slaapritme

Als de energie van je hond zo sterk verminderd is dat hij de hele dag ligt te slapen, dan is er waarschijnlijk ook iets goed mis. Vooral als hij eerst regelmatig aan het spelen was. Een veranderd slaapritme kan ook betekenen dat er fysiek iets mis is, maar fysieke pijn gaat vaak gepaard met janken of beweeglijk slapen. Als er lichamelijk niets mis lijkt te zijn, maar je hond slaapt wel veel meer, dan kan dit op een depressie wijzen.

Weinig energie

Net als bij mensen die kampen met een depressie, hebben honden met een depressie weinig energie. Dit lijkt misschien op luiheid, maar dit is vaak niet het geval. Wanneer je hond altijd stond te springen om te gaan wandelen, maar nu ineens niet meer uit zijn mand te krijgen is, kan dit een signaal zijn dat er iets mis is.

Verandering in eetlust

Ook hier is een duidelijke verandering te merken. Slobberde je hond eerst altijd binnen een paar minuten zijn voerbak leeg, en laat hij nu ineens de helft staan? Dan kan het zijn dat een depressie zijn eetlust vermindert. Ook als je hond minder enthousiast wordt van tussendoortjes kan dit een signaal zijn.

Agressiviteit

Hoewel dit iets minder vaak voorkomt, is er een kans dat het bange gedrag van depressie overslaat in agressiviteit. Ook wanneer honden zich genegeerd of niet gehoord voelen, kunnen ze agressief gedrag gaan vertonen om aandacht te trekken.

Bij iedere verandering in het gedrag van je hond is het hoe dan ook een goed idee een bezoekje aan de dierenarts te brengen. Als je hond niet depressief is, kan er iets anders aan de hand zijn.

Bron | PureWow
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant