Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Stinkende adem bij je huisdier normaal? Het is eigenlijk een teken van pijn

stinkende-adem-huisdier.jpg

Heerlijk, die lucht wanneer je hond in je gezicht staat te hijgen… We vinden het niet meer dan normaal dat onze viervoeter uit zijn bek stinkt. Toch is dit een minder onschuldig probleem dan het lijkt: het betekent namelijk dat je hond of kat pijn heeft. Want net als bij mensen is een stinkende adem bij je huisdier niet gezond.

Stinkende adem

Maar liefst 72 procent van alle honden- en kattenbaasjes zegt dat hun huisdier een stinkende adem heeft. Omdat dit zo’n groot aantal is, denken we al snel dat het dan wel normaal zal zijn. Toch is een stinkende adem bij dieren – net als bij mensen – vaak een signaal dat er iets mis is met de gezondheid. Omdat baasjes dit niet weten, lopen er naar schattig zo’n 1 miljoen katten en 840.000 honden met pijn rond.

Gebitsproblemen

Het probleem hiervan is dat honden en katten zelf niet kunnen aangeven dat ze pijn hebben. Ze eten hun voer vrolijk op en nemen zonder klagen andere lekkere dingen aan. Toch kunnen ze ondertussen ontzettend veel last hebben van hun gebitsproblemen. Esther Soeteman, tandheelkundig dierenarts, wil mensen er dan ook op wijzen dat we andere signalen niet moeten negeren. “Mensen denken vaak dat het normaal is dat een dier uit zijn bek stinkt, want het is nou eenmaal een dier. Bovendien raken baasjes gewend aan de geur. Maar een hond hoort neutraal te ruiken, dat weten veel mensen niet.”

Dagelijks poetsen

De oplossing is simpel: dagelijks poetsen, net als wij zelf doen. Veel mensen vinden dit vreemd, omdat dieren dit in de natuur ook niet kunnen doen. Klopt, zegt Soeteman. „Maar een hond in de natuur wordt niet voor niets maar vijf jaar oud. Wij willen dat onze honden zeker vijftien worden, toch?” Om je viervoeter pijn te besparen kun je dus beter maar gewoon gaan poetsen. Als je huisdier dat niet toelaat, zul je het rustig op moeten bouwen. “Voor honden en katten is de bek echt privégebied. Je moet dus niet meteen die tandenborstel er zomaar in steken”, legt Soeteman uit.

Naar de dierenkliniek

Vind je het toch lastig om te doen? Ga dan langs bij een dierenkliniek in Nederland. Hier kunnen ze laten zien hoe je de bek van je huisdier het beste kunt reinigen, en raden ze de juiste producten aan.

Yeah, Margriet.nl is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel

Bron | Metro
Beeld | iStock

Eenzaamheid is niet alleen een groot probleem onder ouderen, maar ook onder jongvolwassenen. Daarom heeft Margriet het initiatief Margriet Belbuddy’s in het leven geroepen: Margriet-vrijwilligers bieden een luisterend oor aan iedereen die wel een praatje kan gebruiken. Van maandag t/m vrijdag van 18.30 tot 22.00 zitten onze Margriet Belbuddy’s voor je klaar via 088 076 77 00. Kijk voor meer informatie op Margriet.nl/belbuddys.

Ook interessant