Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Je kat laten steriliseren? Zo werkt dat

sterilisatie-van-een-kat-zo-werkt-dat-en-dit-zijn-de-voordelen.jpg

Heb je een nieuwe kitten? Dan is het verstandig om ‘m te laten steriliseren. Daarmee voorkom je niet alleen een hoop (ongewenste) nestjes, maar dit verkleint ook de kans op een paar vervelende ziektes. Dit wil je weten over de sterilisatie van je kat. 

Van het juiste moment tot de nazorg na de operatie.

Sterilisatie van een kat

Als je niet van plan bent om je kat te fokken, dan is sterilisatie verstandig. Katten zijn erg vruchtbaar, dus zeker als je kat graag buiten is, is de kans op een zwangerschap groot. Dat komt omdat het dekken door een kater bij de poes een eisprong oproept. Om een ongewenst nestje te voorkomen bestaat er sterilisatie. Dit betekent dat je poes of kater onvruchtbaar wordt gemaakt, waarbij de inwendige voorplantingsorganen gedeeltelijk of geheel verwijderd worden.

Officieel heet dat verwijderen castratie, maar vaak wordt hier ook de term sterilisatie voor gebruikt. Dat terwijl sterilisatie eigenlijk betekent dat de eileiders of de zaadleiders onderbroken worden, maar dat gebeurt bij dieren haast nooit. Daarom spreken we in dit artikel over sterilisatie, terwijl de ingreep eigenlijk een castratie is. In het geval van een poes worden bij sterilisatie (dus eigenlijk castratie) de eierstokken verwijderd, en bij katers de testikels. 

Voordelen van sterilisatie

Naast dat je zwangerschappen met de sterilisatie van je kat zwangerschappen voorkomt, verkleint het ook de kans op een baarmoederontsteking en melkkliertumoren bij een poes. In de meeste gevallen zijn die tumoren kwaadaardig. Ook zorgt het steriliseren ervoor dat je kat niet meer krols wordt. Krolse katten zijn vaak erg aanhankelijk en luidruchtig. Sterilisatie maakt poezen ook makkelijker in de omgang met andere katten en mensen. 

Het juiste moment

Vanaf ongeveer vier tot zes maanden kunnen kittens al gesteriliseerd worden. Dit is het moment voor de eerste krolsheid. Ook tijdens een krolse periode kun je een kat laten steriliseren. Als je poes al ongewenst drachtig is kun je het beestje ook nog aan het begin van de dracht laten steriliseren om een nestje alsnog te voorkomen. 

Lees ook: Van voorkomen tot de symptomen: dit wil je weten over wormen bij je kat

De operatie

Wil je je kat laten steriliseren? Dan is het belangrijk dat de kat nuchter is. Dat betekent dat het beestje ten minste acht uur van tevoren geen eten meer mag krijgen. Daarnaast kun je de kat vanaf dat moment ook het beste binnenhouden tot aan de operatie. Tijdens de operatie wordt je kat onder narcose gebracht en krijgt het beestje tijdens en na de behandeling pijnstillers. Vervolgens worden de voortplantingsorganen via een snee in de buikholte verwijderd. Daarna wordt de wond inwendig en uitwendig gehecht. De inwendige hechtingen lossen vanzelf op, de uitwendige worden meestal na 10 tot 12 dagen verwijderd. 

Er bestaat in sommige klinieken ook laparoscopische sterilisatie. Dat houdt in dat er door middel van drie kleine gaatjes in de buik wordt geopereerd in plaats van een snee te maken in de buikholte. Via een endoscoop (een slang met een camera) kan de dierenarts opereren. Hierbij wordt minder aan de banden van de eierstokken getrokken, waardoor je kat minder pijn heeft en deze sneller kan herstellen na de sterilisatie. Deze behandeling is wel duurder. 

Nazorg 

Na de sterilisatie mag je kat op de dag van de operatie ook alweer mee naar huis. De kan ‘ie dezelfde dag nog eten. Je kunt je kat het beste 10 tot 12 dagen een medische romper of kraag laten dragen, totdat de hechtingen weg zijn. Hiermee voorkom je dat je kat aan de wond kan likken of bijten. Houd je kat deze periode ook binnen, zodat ‘ie met de kraag of romper nergens aan kan blijven haken.

Controleer de wond dagelijks, zonder deze aan te raken.Ziet het er droog en rustig uit? Dan is het goed aan het genezen. Is de wond rood, gezwollen, bloed of stinkt het? Neem dan contact op met de dierenarts. 

Bron | AniCura, Dierendokters
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant