Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Hartverscheurend: dít doet schreeuwen op de lange termijn met je hond

dit-doet-schreeuwen-op-de-lange-termijn-met-je-hond.jpg

Iedereen voedt zijn hond anders op. De een doet aan positieve training, waarbij belonen vaak centraal staat. Terwijl andere mensen voor negatieve training kiezen, wat juist weer draait om afstrafmethodes. Dit laatste blijkt echter niet per se in het belang van je hond te zijn.

Portugees onderzoek wijst namelijk uit dat negatieve training – waarbij vaak wordt geschreeuwd – op de lange termijn negatieve effecten heeft op de mentale toestand van je huisdier.

Vaker stress

Bij negatieve training worden er vaak methodes gebruikt, zoals: schreeuwen, fysiek manipuleren van de hond of de welbekende trek aan de riem. Positieve training, daarentegen, draait juist om het belonen van je hond en het zoveel mogelijk aanmoedigen van hem of haar. Uit het Portugees onderzoek komt duidelijk naar voren dat honden, die op een negatieve manier worden getraind, vaker stressgerelateerd gedrag vertonen en hogere cortisolspiegels hebben, na de training.

Lees ook: Pas op: déze kerstlekkernijen kunnen giftig zijn voor je hond

Positieve training van hond blijkt effectiever

Honden die op een positieve manier worden getraind vertonen veel minder vaak stressgedrag en hebben normalere cortisolspiegels. Bij het aanleren van bepaalde dingen, blijkt ook dat de honden met positieve training sneller dingen oppakken, dan honden die negatieve training hebben gehad. Hieruit kan, volgens de onderzoekers, geconstateerd worden dat negatieve training er niet per se voor zorgt dat je viervoeter sneller dingen oppakt.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Science Alert
Beeld | Getty

Ook interessant