Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Huisdier in huis? Zo zorg je dat het fris en schoon blijft

huisdier-in-huis-zo-zorg-je-dat-het-fris-en-schoon-blijft.jpg

We hebben het afgelopen jaar massaal een huisdier aangeschaft. Heel gezellig natuurlijk, maar zo’n harige viervoeter laat nogal wat rommel achter. Dit zie en ruik je misschien zelf op den duur niet meer, maar voor je bezoek kan dit heel vervelend zijn. Je wilt een huisdier, maar ook een schoon huis. Niet getreurd, wij hebben daar de oplossing voor.

Met de onderstaande tips ziet je huis er altijd opgeruimd en fris uit. Ook wanneer je een hond of kat hebt.

Een schoon huis(dier)

Goed luchten

Dit is niet alleen goed voor je eigen gezondheid. Wanneer je elke dag je huis even lucht, verwijder je stof en vieze geurtjes. Zet daarom elke dag 10 tot 15 minuten de ramen en deuren open. Heb je hierna nog steeds last van onaangename geurtjes? Gebruik dan een luchtverfrisser.

Wandelen met je hond

Heb je een hond in huis? Zorg er dan voor dat deze zijn energie goed kwijtraakt, door bijvoorbeeld een stevige wandeling. Wanneer je dit niet doet loop je een groter risico dat je hond in huis opzoek gaat naar manieren om zijn overtollige energie kwijt te raken. Bijkomend voordeel: wanneer je regelmatig wandelt, verklein je ook de kans op ongelukjes in huis.

Ongelukjes direct opruimen

Heeft je kat of hond toch een ongelukje gehad? Ruim dit dan direct op. Zo voorkom je een vieze geur en kringen op je vloer. Ook is de kans dan kleiner dat je huisdier nog een keer op deze plek zijn behoefte doet. Dat laatste is vooral belangrijk voor kattenbaasjes. Zij kunnen er ook voor kiezen wat peper te strooien op de aangedane plek. Zo ruikt je kat zijn of haar urine niet meer, en voorkom je dat ‘ie hier nog een keer gaat plassen.

Lees ook:
Bewezen: huisdieren verminderen stress én eenzaamheid

Spullen van je viervoeter schoonmaken

Vergeet ook niet om regelmatig de spullen van je huisdier schoon te maken. Honden- en kattenmanden kun je uitwassen in de wasmachine. Dit werkt het best met een scheutje azijn. Het meeste hondenspeelgoed is gemaakt van rubber, en kan daardoor prima in de wasmachine. De krabpaal van je kat is een verzamelplaats voor haren. Zuig deze regelmatig met de stofzuiger goed schoon.

Eet- en drinkbakjes zijn een broeiplaats voor bacteriën. Was daarom na elke maaltijd het voerbakje van je viervoeter af. Vergeet ook niet om regelmatig de waterbak van je huisdier schoon te maken.

Borstelen

De meeste huisdieren worden nou niet bepaald blij als je de kam tevoorschijn haalt. Ondanks dat is het wel heel belangrijk. Door je huisdier elke week te borstelen verliest ‘ie minder haar. Daarnaast houdt je op deze manier hun vacht in topconditie. Katteneigenaren hebben hierbij nog een extra voordeel: door je kat goed te borstelen, heeft ze minder losse haren in haar vacht die ze tijdens het wassen oplikt. Minder haren betekent ook minder haarballen en minder schoonmaakwerk voor jou.

Pootjes afvegen

Vooral bij slecht weer loopt je huisdier een hoop vuiligheid naar binnen. Je kunt er daarom voor kiezen om eerst de poten van je huisdier af te vegen bij de deur. Wanneer je een kleine hond hebt, kun je deze ook even onder de douche zetten als je hond erg smerig is. Leg ook aan beide kanten van de deur een deurmat. Dat scheelt weer een hoop schoonmaakwerk.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.    

Bron | Roomed, Zininmeer, Libelle
Beeld | Getty

Ook interessant