Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Rouwen om je huisdier kan zwaarder zijn dan het verlies van een familielid

rouwen-huisdier-zwaarder-familielid.jpg

Mensen met een huisdier zullen het gevoel wel herkennen. Wanneer je trouwe viervoeter overlijdt, kun je er net zo erg om rouwen als wanneer je een familielid verliest. Hoewel niet iedereen dit gevoel begrijpt, is het eigenlijk hartstikke logisch…

Het is dus niets om je voor te schamen.

Onbegrip

Helaas zijn er veel mensen die de connectie met onze pluizenbollen niet begrijpen. Wanneer bijvoorbeeld je hond is overleden, krijg je vaak reacties als: “Ach, het is maar een hond”, of “Dan neem je toch gewoon een nieuwe hond?”. Dit soort reacties kunnen ervoor zorgen dat we ons ergens een beetje beschaamd voelen voor het verdriet dat we hebben. Ook al weten we dat dit nergens voor nodig is, we krijgen toch het gevoel dat we niet zo mogen rouwen. Zonde, want het verlies van je huisdier kan écht net zo erg zijn als afscheid nemen van een dierbare.

Sterke relatie met huisdier

Onderzoek heeft bevestigd dat de reacties van onze huisdieren op zo’n manier zijn ontwikkeld, dat ze kunnen worden vergeleken met menselijke reacties. Hierdoor bouwen we dus een relatie op met ons huisdier, die net zo sterk kan zijn als de relatie tussen een ouder en hun kind. Het is dan ook helemaal niet gek dat het overlijden van een hond of kat voor veel verdriet kan zorgen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Naam verwarren

En dat we een sterke relatie hebben met onze dieren, blijkt maar weer wanneer we hun naam voor de zoveelste keer verwarren met die van onze (klein)kinderen. Dit betekent namelijk dat je huisdier zich in dezelfde sociale kring bevindt als je familieleden.“Het is een cognitieve vergissing die we maken, die verraadt wie we tot onze groep rekenen”, verklaart onderzoeker David Rubin. De naamsverwarring komt over het algemeen vaker voor bij honden, omdat zij sterker op hun naam reageren dan katten.

Bron van onvoorwaardelijke liefde

Het overlijden van je huisdier betekent vaak niet alleen het gemis van het beestje, maar ook het verlies van een bron van onvoorwaardelijke liefde en vriendschap. Daarnaast kan bijvoorbeeld het overlijden van een hond ervoor zorgen dat je dagelijkse routine helemaal op de schop gaat. Omdat een hond erg afhankelijk is, pas je je planning hier volledig op aan. Wanneer dit ineens weg valt kan dat veel stress opleveren.

Bron: Vice.com
Beeld: Getty Images

Ook interessant