Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Dit risico kleeft er aan foto’s van je huisdier op social media delen

foto-huisdier-social-media-margriet.jpg

Honden, katten, konijnen: het barst op social media van schattige foto’s en filmpjes van trouwe viervoeters. Plaats jij ook regelmatig beelden van je huisdier op Instagram of Facebook?

Dan loop je misschien meer kans om gefraudeerd te worden. Dit meldt de Amerikaanse nieuwssite CNBC.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.  

Huisdier als wachtwoord

Uit een enquête van een Amerikaans onderzoeksbureau blijkt dat zeker 85 procent van de 2.000 ondervraagde social media-gebruikers informatie online zetten die tot fraude kunnen leiden. Zo gebruikt één op de tien van hen de naam van hun huisdier als wachtwoord of controlevraag voor als het wachtwoord is vergeten. Ook plaatst het gros van hen weleens foto’s van hun huisdier, waar ze de naam dan bij noemen.

Makkie voor hackers

En óf hackers weten dat huisdiernamen geliefde wachtwoorden zijn. Dus als jij ‘Fikkie’ bij de foto van je hond of ‘Streep’ bij het kiekje van je kat zet, is het voor dieven een makkelijke optelsom. Zeker als je ook nog eens je geboortedatum ‘en plein public’ verkondigt.

Zelfde wachtwoord

Bovendien wijst de enquête uit dat de deelnemers vaak hetzelfde wachtwoord hebben voor meerdere sites. Zo wordt het voor hackers wel heel makkelijk om achter allerlei persoonlijke informatie van je te komen, tot en met identiteitsfraude aan toe.

Fraude voorkomen

Maak het hackers dus niet te makkelijk en gebruik het liefst gewoon niet de naam van je huisdier als wachtwoord. Een aantal tips om online fraude te voorkomen:

 1. Zet je social media-account op privé
  Hoe minder hackers het zien, hoe beter. Bovendien kun jij dan zelf kiezen wie jou of je huisdier volgt.
 2. Houd je geboortedatum privé
  Leuk, die felicitaties op je verjaardag. Maar als je wachtwoord met je geboortedatum gekraakt kan worden, is het feestje snel voorbij.
 3. Houd belangrijke namen zoveel mogelijk verborgen op social media 
  Bijvoorbeeld die van je kinderen en/of huisdieren.
 4. Let op dat er geen belangrijke passen of post op de foto staan 
  Maak je een selfie, ligt op de achtergrond je pinpas of post van de Belastingdienst open en bloot op tafel. Daar kunnen hackers wat mee…

Bron | CNBC
Beeld | iStock

Ook interessant