Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Schattig: reuzenpanda geboren in Ouwehands Dierenpark

eerste-reuzenpanda-geboren-in-ouwehands-dierenpark.jpg

Tijd voor beschuit met zwart-witte muisjes: in Ouwehands Dierenpark is de eerste reuzenpandababy geboren. En dat is best bijzonder, want de verzorgers van de dierentuin werkten hier drie jaar lang naartoe. De kersverse ouders Wu Wen en Xing Ya kunnen voor nu in alle rust genieten van hun aanwinst. 

Ook in China zijn de verzorgers blij met het heuglijke nieuws van de pasgeboren reuzenpanda. 

Eerste reuzenpanda geboren in Nederland

Pasgeboren dieren zijn natuurlijk altijd ontzettend schattig, maar de geboorte van de reuzenpanda is voor de dierentuin extra speciaal. Het is niet alleen de eerste reuzenpanda die in Nederland is geboren, het heeft ook nogal wat voeten in de aarde gehad voor de verzorgers. In 2017 ontvingen we in Nederland Wu Wen en Xing Ya van China, die in 2015 al symbolisch aan ons geschonken werden. De beestjes mochten maximaal vijftien jaar in Ouwenhands Dierenpark blijven, en in die tijd was het wel de bedoeling dat er een reuzenpandajong zou komen. De dierentuin heeft drie jaar lang hun best gedaan om dit voor elkaar te krijgen met geluiden en geuren op de paring te stimuleren. En nu is het moment dan eindelijk daar: missie geslaagd. 

Harde krijs 

Hoofd dierenverzorging José Kok vertelt aan NOS dat ze werd opgeschrikt door een hele harde krijs. En na een paar alarmkreten was het raak: de reuzenpanda was geboren. Volgens Kok lijkt het erop dat het goed gaat met moeder en kind. De komende tijd moet Wu Wen het jong, dat nu nog superklein is, warm houden, vastpakken en laten drinken. De verzorgers zullen de komende tijd dus wat geduld moeten hebben en de reuzenpanda en haar jong met rust laten. Via webcams kunnen ze het kraamhol in de gaten houden.

Lees ook: Thuisblijven, maar toch naar de dierentuin? Zó kan dat

Op kraamvisite 

Het zal ook nog wel even duren voor het jong in de dierentuin bewonderd kan worden. Wu Wen zal voorlopig met het reuzenpandajong in het kraamhol blijven. Dit kan in alle rust nu de dierentuin tijdelijk gesloten zijn. De trotste eigenaar van Ouwehands Dierenpark Marcel Boekhoorn gaat er vanuit dat tegen de tijd dat ze het kraamhol verlaten, de dierentuin ook weer open zal zijn. 

Terug naar China

Net als Wu Wen en Xing Ya blijft ook de reuzenpandababy eigendom van China. Uiteindelijk is het de bedoeling dat het jong naar China gaat en daar mogelijk in het wild wordt uitgezet. Door middel van het fokprogramma waar Ouwehands Dierenpark al twintig jaar aan meewerkt en waar elk jaar een miljoen euro voor wordt betaald, moet de met uitsterven bedreigde diersoort worden gered. Het reuzenpandajong zal het fokprogramma in China verder voortzetten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS
Beeld | iStock

M19

Margriet 19 is nu te koop. Kun of wil je liever niet naar de winkel te gaan? Online bestellen kan ook heel gemakkelijk en veilig via deze link. Je krijgt ‘m ook nog eens gratis thuisbezorgd!

Ook interessant