Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Zó herken je een parasiet bij je hond (en zo moet je het aanpakken)

zo-herken-je-een-parasiet-bij-de-hond-en-dit-moet-je-dan-doen.jpg

Een parasiet bij je hond: het klinkt eng en ze zijn ook zeker geen pretje, maar komen wel best vaak voor. In sommige gevallen hebben ze bijna geen invloed op je viervoeter, maar soms kunnen ze veel ellende veroorzaken.

Een parasiet bij je hond kan in zeldzame gevallen namelijk zelfs jou als baasje ziek maken.

Parasiet bij hond

Een parasiet is een organisme, een minuscuul beestje, dat zowel in als op je hond kan leven. Er bestaan heel wat verschillende soorten parasieten die kunnen voorkomen bij honden; meer dan we in dit artikel kunnen opnoemen. Ook is het helemaal niet zeldzaam als jouw trouwe viervoeter een parasiet oploopt. Zelfs de best verzorgde honden kan het overkomen, omdat ze nu eenmaal voorkomen. In grote lijnen kan je hond een parasiet uit twee categorieën krijgen: een inwendige of een uitwendige parasiet:

  • Een inwendige parasiet nestelt zich – de naam zegt het al – in het lichaam van je hond. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wormen, of aan de giardia-parasiet die vaak voorkomt bij jonge honden.
  • Uitwendige parasieten zitten in de vacht of op de huid van je viervoeter. Dat zijn bijvoorbeeld vlooien, teken of mijten, die veel gezien worden bij de dieren.

Lees ook:
10 signalen waaraan je kunt zien dat je hond gelukkig is

Parasiet bij je hond herkennen

Omdat er zo veel verschillende soorten parasieten zijn, is het lastig te zeggen hoe je herkent dat je hond een parasiet heeft. We zetten een aantal inwendige en uitwendige parasieten die veel voorkomen op een rij, en noemen daarbij de symptomen

Inwendige parasiet

Inwendige parasieten komen minder vaak voor; de kans is groter dat je hond een uitwendige parasiet zoals teken of vlooien oploopt. Toch zijn ze niet zeldzaam en is het goed om altijd alert te zijn op klachten. Twee veelvoorkomende parasieten en hun symptomen:

Wormen

Honden raken al in de baarmoeder vaak besmet met spoelwormen, waardoor het belangrijk is dat ze de eerste weken regelmatig ontwormd worden. Op die manier verklein je de kans dat de wormpjes uitgroeien tot volwassen wormen in de darmen. Maar ook de lintworm, zweepworm en Franse hartworm zijn soorten parasieten die je viervoeter kan oplopen. De symptomen die wormen bij een hond kunnen veroorzaken variëren van geen symptomen tot ernstige klachten afhankelijk van de soort worm en de mate van besmetting. Wat vaak gezien wordt bij wormen, is diarree, overgeven, overmatig drinken of een opgeblazen buik. Soms kunnen hart- en longproblemen ontstaan, afhankelijk van de soort wormen.

Gelukkig kun je deze met de juiste medicatie voorkomen en zijn ze anders goed te behandelen; mits je er op tijd bij bent. Het is belangrijk om je huisdier regelmatig te ontwormen (vraag je dierenarts om advies) en op te letten dat hij geen ontlasting eet, en ook orgaanvlees, slakken of knaagdieren laat liggen. Heeft je hond eenmaal wormen, dan kan een antibioticakuur nodig zijn.

Giardia

Giardia is de meest voorkomende maag-darmparasiet bij honden. Deze infectie is enorm besmettelijk en kan van dier op mens worden overgedragen, waardoor het dus zeer belangrijk is dat je een besmetting snel herkent én behandelt. Al is dat soms lastig, omdat niet elke hond met deze parasiet ook echt ziek wordt. Krijgt jouw viervoeter wel symptomen, dan zijn het vaak de volgende: dunne of brijachtige, stinkende diarree, overgeven, bloed in de ontlasting, misselijkheid. Met medicijnen komt je hond er gelukkig vaak snel weer bovenop.

Uitwendige parasiet bij de hond

Als je hond een uitwendige parasiet heeft, zit deze in de vacht of op de huid. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan vlooien, teken of mijten. Ze zijn erg vervelend en kunnen soms nare gevolgen hebben, als je ze niet snel herkent en aanpakt. We hebben het bijvoorbeeld over teken, vlooien en mijten.

Vlooien

Vlooien zijn kleine, uitwendige parasieten die zich voeden met het bloed van je hond. Ze bijten om bij dat bloed te komen, en kunnen daardoor voor enorme jeuk zorgen bij je viervoeter. Soms ontstaan er wondjes of kale plekken in de wacht door het vele krabben. Ook kunnen ze andere ziekten bij zich dragen, en soms zelfs de eitjes van een parasiet op jouw hond overbrengen. Hoewel je natuurlijk totaal niet zit te wachten op vlooien, zijn ze goed te behandelen en vaak ook te voorkomen.

Met speciale tabletjes, shampoo of druppels kun je de kans dat je hond deze parasiet oploopt aanzienlijk verkleinen. Krijgt ‘ie toch vlooien? Overleg dan met je dierenarts wat de beste behandeling is voor jouw viervoeter.

Teken

We weten dat we na een wandeling in de natuur goed moeten controleren of we geen tekenbeet hebben, maar bij je viervoeter moet je dat óók doen. Teken bijten honden namelijk ook heel regelmatig, en dat kan net als bij mensen nare gevolgen hebben. Omdat je hond veel in grassen loopt, is het verstandig een speciale halsband, druppels of tabletjes te gebruiken die ervoor zorgen dat je viervoeter minder aantrekkelijk is voor deze parasiet.

Is je hond tóch door een teek gebeten? Dan is het belangrijk dat je deze zo snel mogelijk weghaalt. Hou je hond na een tekenbeet goed in de gaten, en neem contact met je dierenarts op bij de volgende klachten: vermoeidheid, weinig eetlust, koorts of stijve gewrichten.

Lees ook:
Zo kun je het best een teek bij een hond verwijderen

Mijten

Ook mijten zijn parasieten die bij de hond voor kunnen komen; de twee soorten die het meest gezien worden zijn oormijt en schruftmijt. Oormijt komt vooral voor bij jonge honden, terwijl schurftmijt bij honden van elke leeftijd voorkomt. Die laatste komt echter wel aanzienlijk minder voor.

Je herkent oormijt aan dat de hond zijn of haar kop veel schudt of schuin houdt, of eraan krabt. Om vast te stellen dat het om een parasiet gaat, onderzoekt de dierenarts de hond. Heeft hij of zij oormijt, dan kan dat vaak gemakkelijk verholpen worden met medicatie. Schurftmijt, ook wel scabiës genoemd, zorgt ook voor jeuk maar dan op het hele lichaam. Het is zeer besmettelijk en ook mensen kunnen hier jeuk door krijgen, dus trek snel aan de bel bij deze symptomen. Met tabletten en een zalfje is je hond vaak snel weer de oude.

Bron | Dierenkliniek Vondelpark, Zoetis, Medisch Centrum voor Dieren
Beeld | Getty Images

Margriet Extra

Er ligt weer een nieuwe Margriet Extra in de winkel! Hoewel de zomer helaas nog ver te zoeken is, kun je wél alvast in de stemming komen met deze Zin in zomer-special. Dit themanummer staat boordevol leuke uitjes (gewoon in Nederland), persoonlijke verhalen, zomertrends, onze favoriete producten en nog véél meer. Margriet Extra: zin in zomer ligt nu in de winkel of is online te bestellen via deze link.

Ook interessant