Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Orthopedie voor huisdieren

hondje11-jpg.jpg

In het nieuws was al eerder dat een kreupele pinguïn in de dierentuin van Santa Barbara een schoen aangemeten kreeg. Typisch Amerikaans reageren veel nuchtere Hollanders. Maar niets is minder waar. In Arnhem zit de praktijk van Dierenorthopedie Hodes.

hondje1In Arnhem werkt Hodes als, naar eigen zeggen, enige gespecialiseerde bedrijf in Nederland en België dagelijks aan het vervaardigen van orthopedische hulpmiddelen voor (gezelschap)dieren en paarden. Denk aan speciale braces en prothesen. “Vooral honden en katten zien we op ons spreekuur verschijnen”, zegt Joanne van Silfhout van Hodes. “Maar vorige week kregen we ook aanvragen voor een uil en een geit. Eerder voor een postduif. Op dit moment werkt Arjan Hodes, de oprichter van de praktijk, aan het fabriceren van een karretje, een soort rolstoel, voor een konijn dat een achterpoot mist. Er kan veel gedaan worden om de pijn voor een dier te verlichten.”

Niet veel mensen weten van het bestaan van deze ‘menselijke’ oplossingen voor pijn- en mobiliteitsklachten ten gevolge van artrose, knieproblemen, botbreuken en standsafwijkingen.

“De eigenaren denken vaak dat er niets meer gedaan kan worden als ze horen dat een operatie niet meer kan of het dier te oud is voor behandeling”, zegt van Silfhout. “Toch blijken orthopedische hulpmiddelen een geslaagde methode om het dier met minder pijn of pijnvrij verder te laten leven.” Het slagingspercentage van een hulpmiddel is bij honden 95 procent en bij katten 50 procent. “Katten accepteren hulpmiddelen minder snel, daar zijn we ook heel eerlijk over.”

Bron: Metronieuws.nl

Ook interessant