Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Zo kun je de oren van je hond het beste schoonmaken

oren-hond-schoonmaken.jpg

Om oorproblemen bij een hond te voorkomen, is het belangrijk om de oren van het beestje af en toe goed schoon te maken. Vaak is te veel oorsmeer namelijk de grote boosdoener voor vervelende infecties, terwijl je dit makkelijk kunt voorkomen. We leggen je uit hoe je de oren van een hond het beste kunt schoonmaken en hoe vaak je dit zou moeten doen.

Van oorhaar tot oormijt: dít kun je allemaal controleren. 

De oren van je hond zelf schoonmaken

Merk je dat je hond de laatste tijd vaak aan zijn oor krabt? Dit is een bekend symptoom bij oorproblemen en dus is het belangrijk om de oren van je hond in dit geval goed schoon te maken. Vaak leidt te veel oorsmeer tot infecties. Daarom is het belangrijk om eerst het oorsmeer aan te pakken. Hiervoor kun je het beste neutrale middelen gebruiken om irritaties te voorkomen. En laat ook het wattenstaafje in de kast liggen. Dit kan problemen juist verergeren.

Gebruik in plaats daarvan een droge doek of wikkel een plukje watten om je vinger. Bij te veel oorsmeer kun je het beste alleen de oorschelp schoonmaken, in plaats van de volledige oren van je hond. Zit het oorsmeer helemaal vast? Druppel dan een klein scheutje babyolie of minerale olie in het oor. Er zijn ook speciale producten op de markt, die vuil en oorsmeer losweken. Laat je hond daarna met zijn oren klapperen, zodat het smeer in de diepte van het oor ook naar buiten komt. 

Hoe vaak moet je dit doen?

Je kunt het beste elke dag de oren van je hond even controleren. Dat doe je door de oorflap open te slaan of op te tillen. Controleer of het oor niet rood, vies of warm is en of er geen gekke geur uitkomt. Is dit wel het geval? Dan is het tijd om de oren met bovenstaande methode schoon te maken. Als de oren na een paar dagen weer helemaal schoon zijn, dan kun je stoppen. Als de oren van je hond ondanks het schoonmaken vies blijven, dan kun je het beste contact opnemen met de dierenarts. 

Lees ook: Heeft je hond kale plekken? Dit kunnen de oorzaken zijn

Oorhaar bijhouden

Ook het oorhaar van een hond kan leiden tot oorproblemen, zoals een oorontsteking. Als je denkt dat je hond te veel oorhaar heeft, dan kun je dit met een klein schaartje voorzichtig bijknippen. Dit is een heel secuur werkje, dus je kunt het ook overlaten aan een hondentrimmer. 

Symptomen van oormijt herkennen

Heeft je hond de laatste tijd wel heel veel last van jeuk aan zijn oren, krabt ‘ie hier veel aan en schudt het beestje veel met zijn kop? Dan kan het zijn dat je hond last heeft van oormijt. Dit is een grijs-wit beestje dat in de gehoorgang van je hond kan zitten. Het speeksel van een oormijt veroorzaakt irritatie in het oor, waardoor je hond meer oorsmeer produceert. Ook kunnen bacteriën zich goed vermeningvuldigen, waardoor je hond last kan krijgen van een secundaire ontsteking. Een oormijtinfectie moet altijd behandeld worden. Neem daarom zo snel mogelijk contact op met de dierenarts, als je vermoedt dat je hond hier last van heeft. 

Bron | Brekz, Verhuisdieren
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant