Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Waar komen die onweersbeestjes met onweer vandaan?

onweersbeestjes-met-onweer-waar-komen-die-vliegjes-vandaan.jpg

Misschien heb je het wel eens meegemaakt. Wil je net snel je beddengoed naar binnen halen voordat de onweersbui losbarst, zitten er ineens allemaal zwarte puntjes op. Nog een keertje goed kijken en je ziet dat ze bewegen. Het zijn zogenaamde onweersbeestjes. Maar waar komen die onweersbeestjes met onweer vandaan?

Zodra deze onweersbeestjes tevoorschijn komen, kun je er donder op zeggen dat het flink gaat losbarsten. 

Hier komen die onweersbeestjes met onweer vandaan

Tripsen, beter bekend als onweersbeestjes, hebben hun bijnaam te danken aan het feit dat ze vooral vlak voor een onweersbui tevoorschijn komen. En dat in vaak grote getale. In warme periodes met een hoge luchtvochtigheid hangen deze insecten laag in de lucht. Die hoge luchtvochtigheid is vaak van kracht als er een onweersbui aan dreigt te komen. Daardoor lijkt het alsof de onweersbeestjes alleen met onweer actief zijn. Na het onweer daalt de luchtvochtigheid weer, waardoor de onweersbeestjes als sneeuw voor de zon verdwijnen. Alhoewel, echt verdwenen zijn ze niet. De onweersbeestjes zitten in dit geval een stuk hoger in de lucht, waardoor we ze niet zien. 

Onweersbeestjes herkennen

Mocht je in een drukke stad wonen, dan ben je misschien wat minder bekend met dit soort onweersbeestjes. Ze komen namelijk vooral voor in meer landelijke omgevingen. Je kunt de kleine vliegjes herkennen aan hun dunne lichaam en gerafelde vleugels. En hoewel ze dus vleugels hebben, zijn ze niet goed in vliegen. Ze maken vooral gebruik van de wind om afstanden af te leggen. Daarbij liften ze mee op opstijgende lucht, waardoor ze normaal gesproken zo hoog zweven, dat je ze doorgaans niet ziet. 

Lees ook: Bederven bepaalde voedingsmiddelen sneller als er onweer in de lucht zit?

Steken onweersbeestjes?

Onweersbeestjes hebben een raspende zuigsnuit, die ze gebruiken om kleine gaatjes in de cellen van planten te prikken. Niet gevreesd, want zulke gaatjes kunnen ze hiermee niet in de huid van mensen prikken. Daarnaast kunnen ze ook geen ziektes op mensen of dieren overbrengen, zoals bijvoorbeeld een mug of steekvlieg dat soms wel kan. Hoewel je voor een steek of beet van een onweersbeestje dus niet bang hoeft te zijn, zorgen de onweersbeestjes wel voor veel overlast op het land. Ze kunnen namelijk plantenziektes verspreiden, waarmee ze op akkers veel schade aanrichten. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Traasongediertebestrijding, Ongediertetips
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant