Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Nieuw onderzoek: honden ervaren net zoveel stress als hun baasje

hond-stress-baasje-onderzoek-margriet.jpg

Zit je niet lekker in je vel? Dat geldt dan ook voor je hond. Uit nieuw onderzoek blijkt dat viervoeters de stress van hun baasje feilloos aanvoelen en zelfs overnemen.

Baasjes die lange tijd stress ervaren, kunnen die overdragen op hun hond, wijst de Zweedse studie uit.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Cortisol

De onderzoekers analyseerden 58 baasjes en hun bordercollies en Schotse herdershonden. Ze namen hun haar en vacht onder de loep, om de concentratie van het stresshormoon cortisol daarin vast te stellen. Wat bleek? Zowel in de winter als in de zomer bleven het cortisolgehalte van het baasje en dat van de hond aan elkaar gelijk. Hun stresslevels liepen dus synchroon met elkaar.

Loyale hond

De studiebollen menen dat de baasjes het stresslevel van de honden beïnvloeden en niet andersom. Waarom dat precies is, weten ze nog niet – daar is meer onderzoek voor nodig. Maar het kan volgens hen te maken hebben met het feit dat jij als baasje álles bent voor de hond. Dus als jij je niet goed voelt, stress hebt op je werk of met je handen in het haar zit om bijvoorbeeld financiële zaken, dan je hond ook. Zo loyaal is hij.

Net moeder en kind

‘Mensen en honden hebben ontzettend hechte banden, vergelijkbaar met de relatie die ouders met hun kinderen hebben’, luidt de conclusie. Maar: ‘Zeggen dat honden gestrest worden als hun baasje dat is, is te kort door de bocht.’ Zo kan cortisol ook een soort goede stress aangeven, zoals opwinding voor het uitlaten.

Plezier maken

De onderzoekers willen nog meer hondenrassen gaan onderzoeken om zeker te zijn van hun zaak. Tot die tijd adviseren ze baasjes om hun hond in zo min mogelijk stressvolle situaties te brengen – en jezelf dus ook. Speelt je hond veel? Dat is al een goed teken dat ie niet zo’n last heeft van stress. ‘Heb plezier met je hond’, drukken ze alle baasjes op het hart. Als jij relaxt bent, is de kans groot dat zij dat ook zullen zijn.

Ontspannen, dus! Dat moet wel lukken door regelmatig dit compacte massageapparaat te gebruiken. Nu met 50% korting in de Margriet Shop.

Bron | Huffington Post
Beeld | iStock

Ook interessant