Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Onderzoek wijst uit: katten luisteren écht naar hun naam

kat-reageert-naam.jpg

Praat jij weleens tegen je huisdier? Misschien moet je dan toch iets meer op je woorden gaan letten. Want uit nieuw onderzoek blijkt dat katten wel degelijk íéts verstaan van wat je tegen ze zegt.

Japanse onderzoekers hebben ontdekt dat katten hun naam kunnen verstaan en herkennen. Dat blijkt uit een onderzoek dat onlangs werd gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad Scietific Reports. Wetenschappers van de Universiteit van Tokio stellen dat ze het bewijs hebben geleverd dat een kat in staat is menselijke woorden te begrijpen.

Hele reeks kattennamen

Het onderzoeksteam onderwierp tientallen katten in woonhuizen en in een kattencafé aan een reeks experimenten. Hierbij werden de beestjes aangeroepen met kattennamen en met andere woorden die dezelfde toonkleur en lengte hebben. In die woordenreeks zat ook hun eigen naam verstopt. Ongeveer twee derde tot driekwart van de katten veerde op bij het horen van hun eigen naam. In de meeste gevallen reageerden de beestjes door hun oren te draaien of om te kijken. In een enkel geval miauwde de betreffende kat, deed zijn staart omhoog of kwam daadwerkelijk aanlopen. De Japanse onderzoekers zijn enthousiast over deze ontdekking. “Dit kan het welzijn van zowel mensen als katten vergroten,” concludeert een van de betrokken wetenschappers.

Reactie bewoners kattencafé

De katten die in woonhuizen leefden, reageerden overigens vaker op hun naam dan de huisdieren in het kattencafé. Volgens de onderzoekers een logische reactie in een omgeving waar de kattennamen je voortdurend om de oren vliegen. Bij mensen met meerdere katten thuis bleek driekwart van de viervoeters zijn eigen naam wél van de andere namen te kunnen onderscheiden.

Katten met zelfbewustzijn

Van honden toonden wetenschappers al eerder aan dat ze reageren op hun naam en zelfs op bepaalde woorden. Volgens de Nederlandse cognitief psychologe Mariska Kret is de ontdekking dat dit nu ook bij katten gebeurt, heel interessant. “Katten herkennen zichzelf vaak niet in de spiegel, wat erop zou kunnen wijzen dat hun zelfbewustzijn slecht is ontwikkeld. Maar als je een bepaalde naam herkent als de jouwe, is dat misschien een teken dat ze toch zelfbewuster zijn dan we dachten,” aldus Kret.

Bron| de Volkskrant
Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant