Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Onderzoek: katten houden écht meer van hun baasjes dan we denken

katten-houden-echt-meer-van-hun-baasjes-dan-we-denken-margriet.jpg

Honden vinden hun baasjes het allerbelangrijkst in het leven. In tegenstelling tot katten, die al kopjes gevend en miauwend ons vooral als hun dienaren zien. Of toch niet…?

Uit nieuw onderzoek blijkt dat katten hun baasjes véél belangrijker vinden dan we misschien denken. Sterker nog: ze zien hun baasjes zowaar als hun ouders. Laat je dus niet misleiden door hun soms kattige karakter en chagrijnige bekkie.

Experiment

In een experiment ontdekten onderzoekers van de Oregon State University dat katten net zo gehecht raken aan hun verzorgers als mensen en honden. Van kitten af aan, al. Voor de test werden zeventig kittens met hun baasje in een ruimte geplaatst. Vervolgens werd het beestje twee minuten alleen gelaten. Daarna werden baasje en huistijger weer met elkaar herenigd. De onderzoekers namen hierbij het gedrag van de kitten kritisch onder de loep.

Gestreste katten

Wat bleek? Zestig procent van de katten vertoonde een hoge mate van aanhankelijkheid. Als hun baasje de ruimte verliet, waren ze duidelijk niet op hun gemak. Maar zodra hun verzorger dan weer binnenkwam, waren ze enthousiast en onderzoekend. Dertig procent vertoonde een onzekere vorm van gehechtheid. Dit betekent dat zij ook ná de hereniging met hun baasje gestrest bleven en vermijdend of juist extreem aanhankelijk gedrag vertoonden. De test werd twee maanden later nog eens herhaald, met dezelfde resultaten. Ook uit het experiment met volwassen katten bleek hetzelfde.

Menselijk gedrag

De ene reactie van de kat op z’n baasje is niet per se beter dan de andere, om tot de conclusie te komen dat katten heel veel op honden en mensen lijken. De onderzoekers legden de resultaten van het onderzoek naast de resultaten van hetzelfde experiment dat is gedaan met honden en baby’s met hun ouders. Die vertoonden precíes hetzelfde gedrag.

Onderschat je kat niet

We moeten katten dus niet onderschatten in de mate waarin ze van ons houden, betogen de onderzoekers. Die huistijgers willen meer van je dan alleen eten en een schone kattenbak. Ze kunnen net zo goed niet zonder jou als jij niet zonder hen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | Vice
Beeld | iStock, Giphy

Ook interessant