Word abonnee

Kies n煤 voor een abonnement met korting

Abonneer n煤 met korting

Dieren

Nagels van je kat knippen? Z贸 doe je dat veilig

nagels-knippen-van-je-kat-zo-doe-je-dat-margriet.jpg

Zijn de nagels van je kat zo lang dat je ze hoort tikken tijdens het lopen, omdat ‘ie ze niet meer kan intrekken? Dan is het hoog tijd om ze te knippen. Maar hoe kun je dit het best doen?

En in hoeverre en hoe vaak is het nodig?

Is het echt nodig om de nagels van je kat te knippen?

Als je een kat hebt die regelmatig buiten komt, dan is het eigenlijk niet nodig om zijn of haar nagels te knippen. De nagels blijven dan meestal vanzelf wel op de juiste lengte. Wel zou je voor de zekerheid nog een krabpaal in huis kunnen neerzetten, zodat je kat er ook zelf voor kan zorgen dat de nagels niet te lang worden. Is je kat alleen maar binnen of al wat ouder? En merk je dat een krabpaal niet helpt bij het kort houden van de nagels? Dan is het wel belangrijk dat je ze regelmatig knipt. Doe dit ongeveer twee tot drie keer per jaar.

Lees ook:
Dit zijn de meestvoorkomende ziektes bij katten

Belangrijk om te checken v贸贸rdat je gaat knippen

Voordat je begint met knippen, is het belangrijk dat je eerst kijkt waar het 鈥榣even鈥 in de nagels begint. Het leven is een bloedlijntje dat je in de nagel ziet lopen. Met behulp van deze lijn kun je bepalen tot waar de nagel geknipt kan worden, namelijk tot enkele millimeters voordat het leven begint. Heeft je kat zulke donkere nagels dat je niet ziet waar het begint? Dan kun je het best met je kat naar de dierenarts gaan om daar z’n nagels te laten knippen. Mocht het dan verkeerd gaan, dan kan de dierenarts meteen ingrijpen.

Nagels knippen van je kat doe je z贸

Als je kat lichte nagels heeft en je dus duidelijk het leven kunt zien, dan kun je beginnen met knippen. Zorg ervoor dat je een speciale nagelschaar hebt en houd je kat losjes vast. Stel je kat gerust als je merkt dat hij of zij erg gestrest is. Pak met 茅茅n hand de ondervoet en houdt de teen waarvan de nagel geknipt moet worden goed vast. Oefen een klein beetje druk uit op het zoolkussentje, zodat de nagel tevoorschijn komt. Knip de nagel vervolgens af. Heb je per ongeluk de nagel te kort geknipt? Probeer het bloeden dan te stoppen door met een gaasje druk uit te oefenen en neem contact op met de dierenarts als het bloeden niet snel genoeg stopt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Anicura
Beeld | Getty

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je w茅l op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home 贸f Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant