Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Bewezen: muizen lusten helemaal geen kaas (maar hier zijn ze wél gek op)

bewezen-muizen-lusten-helemaal-geen-kaas-maar-hier-zijn-ze-wel-gek-op.jpg

Als je weleens muizen hebt gehad, dan weet je hoe vervelend deze knaagdiertjes kunnen zijn. Ze eten alles op wat los en vast zit, knagen zich een weg door snoertjes én ze laten ook nog eens overal keutels achter. Een muizenval lijkt dan ook de oplossing, maar hoe lok je de beestjes überhaupt naar de val toe?

Een blokje kaas lijkt misschien een handig lokmiddeltje maar onderzoek van de Manchester Metropolitan University wijst uit dat muizen helemaal geen kaas lusten.

Specifieke voorkeuren

Als ze echt wanhopig op zoek zijn naar eten, zullen ze uiteindelijk wel van je kaasblokje gaan knabbelen, maar hun voorkeur gaat naar iets heel anders uit. Vooral granen, zaden en fruit zijn favoriet maar ook etenswaren met veel suiker (en dus veel energie) doen het goed bij de knaagdiertjes. Zo zijn ze gek op ontbijtgranen, koekjes en chocolade, maar ook pindakaas gaat er altijd goed in.

Lees ook: er dreigt een grote ratten- en muizenplaag in Nederland

Sterke geur

Waarom muizen niet van kaas houden is niet precies bekend, maar het heeft waarschijnlijk te maken met hun gevoelige neuzen en het feit dat kaas nu eenmaal sterk ruikt. Dit zou ervoor zorgen dat muizen liever een rondje om een blokje kaas lopen dan dat ze er van zullen eten. Zéker als er andere dingen voor het grijpen liggen…

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Quest
Beeld | iStock

Ook interessant