Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Dol op mopshonden en bulldogs? Dan hebben we belangrijk nieuws

dol-op-mopshonden-en-bulldogs-dan-hebben-we-belangrijk-nieuws.jpg

Mopshonden en bulldogs zijn om op te vreten. Maar een nieuwe maatregel maakt het vanaf nu moeilijker om die hondenrassen te kopen en vooral fokken.

Een drastische maatregel, maar eentje die volgens Dier&Recht broodnodig is.

Geen stambomen

Vanaf 18 mei 2020, aanstaande maandag dus, worden er geen stambomen meer verstrekt aan rashonden met een te korte snuit die niet voldoen aan de wet. Denk daarbij vooral aan de populaire mopshond en Engelse en Franse bulldogs. Door deze maatregel mogen die rassen niet langer meedoen aan hondenshows. En dat maakt het voor fokkers niet zo aantrekkelijk meer om ze nog te fokken.

Zieke honden

Het gevolg kan dus zijn dat er steeds minder mopshonden en bulldogs worden geboren. Volgens Dier&Recht is dat alleen maar goed. ‘We hopen dat consumenten beseffen dat dit zieke honden zijn, die lijden onder hun uiterlijk’, zo schrijft de stichting op haar site Rashondenwijzer.nl.

Pijnlijke ontstekingen

Kortsnuitige honden lijden namelijk aan gezondheidsklachten. “Veel kortsnuitige honden zijn chronisch benauwd, omdat hun snuit te kort is voor hun luchtwegen (dit veroorzaakt het kenmerkende ‘snurken’)”, aldus Dier&Recht. “Daarnaast hebben veel van deze honden last van pijnlijke oogontstekingen, gebitsproblemen en huidplooi-ontstekingen.”

‘Koop geen mopshond’

De stichting roept daarom op om vooral geen raszuivere kortsnuitige rassen als mopshonden of Engelse of Franse bulldogs te kopen. Ook de Affenpinscher, Boston Terriër, King Charles Spaniel, Pekinees en Shih Tzu, die binnenkort ook niet meer gefokt mogen worden, raden ze af. Hoe schattig de beestjes er ook uitzien. “Kies liever voor een gezonde kruising, daar heb je zelf ook meer plezier van.” Hier lees je meer over waarom kruisingen gezonder zijn.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

En boxers dan?

Maar hoe zit het dan met rashonden als boxers en bordeaux dogs, die ook vaak een korte snuit hebben? Het fokken daarvan is vooralsnog niet verboden. Maar Dier&Recht geeft een belangrijke tip mee om er zeker van te zijn dat je een hond koopt met een gezonde snuitmaat: “Meet de pup met een liniaal.”

Meten is weten

Hoe? Door de lengte van de schedel op te meten, en die te delen door twee. Is de snuit minder lang dan de helft van de schedel? Dan is de snuit te kort. “Laat zo’n hond bij de fokker en kies een hond met een gezonde snuit”, aldus Dier&Recht.

Bron | Rashondenwijzer.nl
Beeld | iStock

Ook interessant