Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Goed nieuws voor hondenbaasjes: steeds minder gemeenten heffen hondenbelasting

hondenbelasting.jpg

Steeds meer gemeenten kiezen ervoor om de hondenbelasting af te schaffen. Waar hondenbaasjes tien jaar geleden nog in 308 gemeenten belasting moesten betalen voor hun viervoeter, hoeft dat vandaag de dag nog maar in 193 gemeenten.

Dit blijkt uit een onderzoek van het CBS naar de gemeentelijke begrotingen van 2020.

Verdwijnen hondenbelasting

Dat hondenbelasting langzaam aan het verdwijnen is, heeft vooral te maken met het feit dat het niet makkelijk is om de belasting te innen. Er moeten controleurs worden aangesteld en dat maakt het duur. Ook zijn sommige gemeenten van mening dat de belasting niet eerlijk is ten opzichte van mensen met katten, die geen belasting hoeven te betalen voor hun huisdier.

Lees ook: dit moet je weten én doen voor je op autovakantie gaat met je hond

Afgeschaft in drie gemeentes

Hondenbaasjes die in Breda, Zandvoort of Almelo wonen hebben geluk: in deze gemeenten wordt de belasting dit jaar afgeschaft. Tien jaar geleden werd nog in 308 van de 431 gemeenten hondenbelasting geheven. In 2020 nog maar in 193 van de 355 gemeenten; in tien jaar tijd daalde het percentage dat hondenbelasting int dus van 71 naar 54 procent. Gemeenten verwachten dit jaar bijna 51 miljoen euro op te halen.

Hoogte van belasting

Hoeveel baasjes moeten betalen, verschilt per gemeente. In Den Haag betalen hondeneigenaren het meest, namelijk 124 euro per jaar. In Vlieland zijn hondenbaasjes het goedkoopst uit, met 78 euro per jaar. Hoewel in Rotterdam en Amsterdam de hondenbelasting al is afgeschaft, geldt de hondenbelasting met name nog in stedelijke gebieden, aldus het CBS.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD
Beeld | iStock

Ook interessant