Opvallend: mensen laten eerder hun partner in de steek dan hun huisdier
Erandi Godinez | 17 februari 2020
Wist je dat maar liefst 43 procent van de huwelijken binnen 15 jaar in een scheiding eindigt? En dat slechts 13 procent van de mensen die een hond uit het asiel adopteert, ‘m voor zijn overlijden weg doet? Als je deze cijfers zo naast elkaar zet, lijkt het erop dat mensen eerder geneigd zijn om hun partner eerder in de steek te laten dan hun huisdier. Maar klopt dit wel?
Psychologe Samantha Cohen besloot hier onderzoek naar te doen en
deed een verrassende ontdekking.
Op basis van gevoel
Volgens Cohen zit er al een groot verschil tussen de manier waarop
we een partner en een huisdier kiezen. Wanneer je een dier uit het asiel
adopteert, doe je dit vaak heel intuïtief. Je hebt misschien al nagedacht over
wat voor ras je leuk vindt of over hoe oud het dier ongeveer moet zijn, maar je
neemt verder geen lange eisenlijst mee naar het asiel. Je maakt je keuze vaak
pas ter plekke: het dier waar je het beste gevoel bij hebt, is vaak het dier
dat je mee naar huis neemt.
Eisenlijst
Het kiezen van een partner daarentegen gaat vaak heel anders. Mensen weten vaak al veel preciezer wat ze wel en juist absoluut niet willen. Er wordt dus veel uitgebreider nagedacht in het maken van een keuze voor een partner. Cohen ontdekte tijdens haar onderzoek iets opvallends: wanneer je mensen vraagt wat ze in een partner zoeken, noemen ze vaak een aantal eigenschappen. Maar als je ze vervolgens op basis van een aantal dates vraagt om iemand te kiezen, dan gaan ze vaak voor iemand die de eerder genoemde eigenschappen niet heeft.
Onderzoek onder toekomstige hondeneigenaren
Om erachter te komen of dit bij het uitkiezen van een huisdier hetzelfde gaat, besloot Cohen onderzoek te doen onder toekomstige hondeneigenaren. Voordat de mensen een bezoek aan het asiel brachten, vroeg Cohen ze naar wat voor hond ze op zoek waren. En wat bleek? De hond die ze uiteindelijk mee naar huis namen, had in de meeste gevallen precies de eigenschappen die vooraf werden genoemd.
De reden dat we onze partner eerder in de steek laten dan een huisdier, is volgens Cohen dan ook simpel: we kunnen bij een dier vooraf veel minder informatie inwinnen. Je kiest een dier op basis van je gevoel, maar verder weet je amper iets over het dier. Bij een partner is dat anders: je kunt namelijk ontzettend veel informatie inwinnen over een persoon voordat je een relatie met diegene aangaat. Deze ‘overload’ aan informatie zorgt er uiteindelijk vaak voor dat we van onze eigen ‘eisen’ afwijken, omdat er gewoon te veel informatie is om een goed oordeel te kunnen maken.Â
Dating advies
De eerstvolgende keer dat je met iemand op date gaat is het dus misschien wel handig om je nieuwe liefde op dezelfde manier te kiezen als je een huisdier zou kiezen, namelijk op basis van gevoel.
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je
mailbox? Schrijf
je in op margriet.nl/nieuwsbrief.