Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

‘Het is makkelijker om met een dier te praten dan met mensen’

hulphond-nederland.png

– In samenwerking met Hulphond Nederland

Door de overheveling van de jeugdzorg naar de gemeenten komt een groot deel van de jongeren niet meer in aanmerking voor gespecialiseerde hulpverlening. Hulphond Nederland biedt uitkomst. “Onze hulp is doeltreffend, betaalbaar en duurt relatief kort.”

Petra van Benten is hoofd behandeling van de unit Therapie & Coaching bij Hulphond Nederland. “De resultaten van onze dierondersteunde therapie zijn verbluffend”, vertelt ze. “Kinderen vinden het ontzettend leuk om met de dieren te werken en maken daardoor enorme stappen. Jongeren en volwassen krijgen vaak het vertrouwen in de hulpverlening terug. We hebben eigenlijk nog nooit meegemaakt dat er geen vooruitgang wordt geboekt. Soms lossen we de zorgvraag niet helemaal op, maar is iemand bijvoorbeeld wel klaar voor vervolgtherapie.” In 75 procent van de gevallen leiden tien therapie- en coachingsessies met een hulphond of paard al tot een oplossing en daarmee tot een nieuw perspectief voor deze kwetsbare groep jongeren. “Onze hulp is doeltreffend, betaalbaar en duurt relatief kort.”

Dieren hebben geen vooroordelen

“In combinatie met honden en paarden werken we met de cliënt naar een bepaald doel toe. Dieren hebben geen vooroordelen. Paarden en honden reageren vanuit het hier en nu. Ze hebben geen geheime agenda’s. Daarom is het makkelijker om met een dier te praten dan met mensen. En de ervaring kun je daarna toepassen in de echte wereld. Als je een hond kunt laten zien dat je de baas bent, laat je in de klas of op je werk ook niet zomaar meer over je heen lopen. Je leert je niet alleen anders te gedragen, je hele houding verandert.”

Steeds meer volwassenen

“We begonnen met dierondersteunde therapie en coaching voor kinderen en jongeren. Maar we merken dat er ook steeds meer volwassenen bij gebaat zijn. Denk bijvoorbeeld aan mensen met een angststoornis, autisme of een licht verstandelijke beperking.”

Zelf oefenen op Margriet Winter Fair

Tijdens Margriet Winter Fair kun je tijdens een speciale workshop zelf oefenen met een Therapie-hulphond. Hulphond Nederland is dit jaar met een stand aanwezig om voorlichting te geven over de opleiding en inzet van hulphonden. Kom je tussen 17 en 23 november ook naar Margriet Winter Fair in de Brabanthallen? Bestel hier je kaarten.

Ook interessant