Dieren

Dit mag je je hond echt nóóit voeren (en het is geen chocola)

hond-nooit-voeren.jpg

Dat je een hond geen stukje chocolade mag geven, wist je vast wel. Maar er is nog iets wat je een hond absoluut niet mag voeren. Het eten van een kleine hoeveelheid zou al veel schade kunnen veroorzaken.

Het gaat om het eten van druiven en rozijnen door je hond… Die (gedroogde) vruchten zouden zelfs ontzettend slecht voor ze zijn.

Hoe zit dat?

Volgens sommige dierenartsen kunnen druiven en rozijnen ervoor zorgen dat een hond ernstige nierschade oploopt. Waarom deze voor ons gezonde snacks nou precies giftig zijn voor onze huisdieren, is niet helemaal duidelijk. Ook kunnen de experts niet vertellen bij welke hoeveelheid druiven en rozijnen gevaarlijk worden voor honden. Wel lijkt zeker dat er al bij een kleine portie van dit (gedroogde) fruit veel (nier)schade kan ontstaan. Dat geldt voor elk hondenras en ook de leeftijd van het dier speelt geen rol.

Het verschilt per hond hoe heftig een dier op een druif of rozijn reageert. Voor alle zekerheid raden dierenexperts iedereen af zijn hond een druif of rozijn te voeren.

Symptomen en wat te doen

Heeft je pup of volwassen viervoeter waarschijnlijk toch een druif of rozijn gegeten? Dit kunnen de signalen zijn.

  • Je hond heeft last van diarree;
  • hij heeft minder of zelfs helemaal geen eetlust;
  • hij is extreem rustig en inactief;
  • hij plast steeds maar een klein beetje.

Herken je een van deze signalen? Bel de dierenarts of ga er meteen met je hond naartoe. Heb je gezien of weet je zeker dat je viervoeter kortgeleden (in de laatste twee uur) een druif of rozijn binnen heeft gekregen? Dan is het slim om ervoor te zorgen dat hij zo snel mogelijk overgeeft, zodat alle giftige stoffen eruit kunnen. Bel ook in dit geval je dierenarts voor advies.

Bron: libelle.nl (Pet MD.)
Beeld: iStock

Lees ook:
Plasje van kat of hond op het tapijt? Zo verwijder je vlekken en geurtjes

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op
margriet.nl/nieuwsbrief

 

Ook interessant