Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Zó herken je luchtwegproblemen bij je kat

kat-aaien.jpg

Als je kat vaak hoest of niest, kan hij of zij een onderliggend probleem hebben. Luchtwegproblemen komen namelijk niet alleen bij mensen voor, ook katten kan er last van hebben. Het is daarom verstandig om je harige vriendje dan door een dierenarts te laten onderzoeken.

Bij de verschillende symptomen, kan de oorzaak anders zijn. Met de volgende tips kun je controleren of je kat luchtwegproblemen heeft.

Luchtwegproblemen kat

De luchtwegen van de kat bestaan uit bovenste en onderste luchtwegen. De neus, keelholte en het strottenhoofd horen bij de bovenste luchtwegen. De onderste luchtwegen bestaan uit de luchtpijp en de longen. Wij mensen kunnen last krijgen van onze luchtwegen door hooikoorts of huidschilfers van (huis)dieren, maar ook katten kunnen last krijgen van hun luchtwegen.

Lees ook
Op déze manier verzorg je de vacht van een kat

Symptomen herkennen

Katten zijn roofdieren en jagen geruisloos. Als zij hijgen, hoesten of een hoorbare ademhaling hebben klopt er iets niet. Dierenarts Piet deelt bij Eigen Huis en Tuin een aantal tips hoe je de symptomen kunt herkennen:

  • Een kat mag in rust tussen de twintig en veertig keer per minuut ademen. Tel daarom het aantal keren dat je kat ademt in vijftien seconden en doe dit aantal keer vier. Dit gaat het makkelijkst als je kat ergens rustig ligt, zodat je zijn buik op en neer ziet bewegen. Als je kat te snel ademt, is dit een teken om de ademhaling te laten onderzoeken op astmatische bronchitis.
  • Typische problemen in de bovenste luchtwegen zijn: niezen, een loopneus, snurken en ‘neusvleugelen’, oftewel als je bij het inademen het neusje open ziet gaan. Dit kan betekenen dat de kat erg benauwd is en het advies is om gelijk naar de dierenarts te gaan.
  • Typische symptomen aan de onderste luchtwegen zijn: hoesten, kortademigheid of ademen door de mond. Katten hoesten vrijwel nooit, dus ga daarom direct naar de dierenarts als je dit merkt.

Alle symptomen kunnen ook gepaard gaan met een slechte algemene toestand, koorts en verminderde eetlust.

Mogelijke oorzaken

De veel voorkomende oorzaken van luchtwegproblemen bij katten zijn: allergieën, stoffen in de luchtwegen, tandproblemen, wormen of infecties. Ook kan er sprake zijn van een andere aandoening, zoals hartproblemen. Een feit is dat ademhalingsproblemen bij katten zeer ernstig zijn. Als je één van bovenstaande symptomen opmerkt bij je kat, is het verstandig hem direct naar de dierenarts te brengen. De dierenarts kan vervolgens de oorzaak van de problemen achterhalen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | Zooplus.nl, Eigen Huis en Tuin
Beeld | Getty Images

Ook interessant