Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Dít is een gezonde lichaamstemperatuur voor je hond (en zo meet je ‘m)

dit-is-een-gezonde-lichaamstemperatuur-voor-je-hond.jpg

Is het je weleens opgevallen dat je trouwe viervoeter altijd warm aanvoelt? Dat komt omdat de lichaamstemperatuur van een hond gemiddeld wat hoger ligt dan die van een mens. Dat kan het lastig maken om te ontdekken wanneer het beetje oververhit is of juist onderkoeld dreigt te raken.

Helemaal omdat de lichaamstemperatuur opnemen van een hond soms nog wel een uitdaging kan zijn.

Normale lichaamstemperatuur voor hond

Bij mensen ligt de normale temperatuur zo tussen de 36,5 en 37,5 graden, maar bij honden ligt die net een stukje hoger. Een gezonde lichaamstemperatuur voor je hond ligt namelijk tussen de 38 en 39 graden. Pups kunnen zelfs een temperatuur hebben tot 39,5 graden. Niet zo gek dus dat je viervoeter altijd een stukje warmer aanvoelt.

Net als bij mensen zorgen ook bij honden de hersenen ervoor dat er een constante temperatuur is in het lichaam door een balans tussen warmteproductie en warmteverlies. Wij verliezen warmte door te zweten, maar honden zoeken dat soort verkoeling door te hijgen, maar ook bijvoorbeeld door te plassen.

Lichaamstemperatuur hond meten

Wij mensen gebruiken nu vaak een oor- of voorhoofdthermometer om onze lichaamstemperatuur te meten, maar bij de hond werkt die helaas niet. Ook metingen in de oksel van de hond of in de bek zijn niet betrouwbaar. De enige juiste manier om de temperatuur van uw hond op te nemen is rectaal met een digitale thermometer. Dat kan in principe gewoon een thermometer voor mensen, zolang deze nieuw is of goed schoongemaakt wordt voor (en na) gebruik.

Het meten van de lichaamstemperatuur van de hond met zo’n thermometer is vaak makkelijker gezegd dan gedaan, omdat ze het niet prettig vinden. Een paar dingen die je kunt doen om je viervoeter te helpen:

  • Laat hem of haar staan of op de zij liggen; zo kun je de thermometer het beste inbrengen. Voor een betrouwbare uitslag is het belangrijk dat je zo’n 2 centimeter diep meet.
  • Gebruik een druppeltje (kokos)olie of wat vaseline om het inbrengen makkelijker te maken.
  • Probeer de hond tot rust te stellen door rustig te aaien en tegen je huisdier te praten.

Lees ook:
Heeft jouw hond overgewicht? Zó help je hem met afvallen

Te hoge temperatuur

Als de lichaamstemperatuur van je hond wat boven de 39 graden ligt, hoef je je niet meteen grote zorgen te maken. De temperatuur van je hond kan bijvoorbeeld ook stijgen door stress, inspanning, een hoge omgevingstemperatuur, hormonen, een verhoogde stofwisseling en nog heel wat andere symptomen.

Als hij of zij verder gewoon actief is en de temperatuur snel weer daalt, valt het waarschijnlijk wel mee. Is de lichaamstemperatuur van je hond echter hoger dan 40 graden, dan is het van belang dat je meteen contact opneemt met je dierenarts. Ook als de koorts even aanhoudt en de hond suf of ziek is, is het belangrijk dat je een specialist inschakelt. Doe dat ook altijd bij twijfel.

Koorts bij de hond kan – net als bij mensen – verschillende oorzaken hebben. Eigenlijk is het altijd een reactie op iets: meestal krijgt de hond koorts onder invloed van witte bloedcellen die worden geactiveerd in het lichaam door bacteriën, virussen of andere ziekteverwekkers. Maar ook een hersentumor, trauma aan de kop, bepaalde medicijnen en vergiftiging kunnen zorgen voor een verhoogde lichaamstemperatuur bij de hond.

Lagere lichaamstemperatuur bij de hond

Een lagere lichaamstemperatuur bij de hond, dus een meting van onder de 38 graden, is ook geen goed teken. Als je hond zich normaal gedraagt maar wel een wat lagere temperatuur heeft, is er meestal niets ergs aan de hand. Misschien komt ‘ie net uit een koude omgeving of is hij of zij net wakker; dan is het normaal dat de temperatuur wat lager is.

Is je hond echter ziek en is de lichaamstemperatuur onder de 37,5 graden, dan is het wel slim om meteen contact te zoeken met de huisarts. Doe dat ook wanneer je twijfelt over de gezondheid van je viervoeter. Zo’n lage temperatuur kan in ernstige gevallen wijzen op bloedarmoede, een vergiftiging, allergische reactie en soms op hartfalen.  

Bron | Dierendokters, MedPets
Beeld | Getty Images

Ook interessant